Nosta lukukuume ja voita 2000 €

Onko lukeminen intohimosi? Kerro, miten herättäisit lukukuumeen muissakin. Oletko satunnainen lukija? Mikä saisi sinut lukemaan enemmän? Eivätkö kirjat kiinnosta? Keksitkö, miten sinut saisi innostumaan niistä?

Suomen Kirjasäätiö on käynnistänyt ideointikilpailun, jossa etstään uusia ideoita houkutella ihmiset kirjojen ääreen. Tarkoituksena on kerätä innostavia, toteuttamiskelpoisia ideoita ja toimivia konsepteja. Ideat voivat olla mitä tahansa tapahtumista mobiilisovelluksiin ja lukupiireistä uusiin tapoihin löytää kirjoja.

Kilpailu on avoin kaikille: yksityishenkilöille, koululaisille, opettajille, järjestöille, alan ammattilaisille, amatööreille – aivan kaikille. Osallistua voi yksin tai ryhmänä.

Parhaat ehdotukset palkitaan:
1. sija 2000 €
2. sija 500 €
3. sija 500 €

Kilpailuun voi osallistua 11.2.–30.4.2018.

Lue lisää >>>

Aikakauslehtien kannet kilpailussa

Nyt voit äänestää suosikkiasi vuoden 2017 aikakauslehtien kansista!

Kannet yleisöäänestykseen on valinnut asiantuntijatuomaristo kaikista Aikakauslehtikilpailu Editiin lähetetyistä ehdokkaista. Äänestä mieleisesi kansi valituista 20 kannesta. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 500 euron matkalahjakortti sekä  aikakauslehden vuosikerta valinnan mukaan.

Äänestysaika on 1.2. klo 9 – 28.2.2018 klo 24. Kilpailun voittaja julkistetaan 15.3.2018.

Kannet löytyvät täältä >>

Pakkaussuunnittelukisalla haetaan ekologisia ratkaisuja

Metsä Boardin kansainvälisellä pakkaussuunnittelukilpailulla etsitään uudenlaisia, ympäristöystävällisempiä ja toimivampia pakkausratkaisuja kasvaville kuluttajapakkausmarkkinoille.

Myös Euroopan kartonginvalmistajien yhdistys Pro Carton haluaa omalla kilpailullaan edistää innovatiivista muotoilua ja vähentää muovin käyttöä tai korvata muovin kokonaan. Nyt Metsä Boardin Better with Less – Design Challenge -kilpailu on aloittanut yhteistyön Pro Cartonin Young Designers Award -palkinnon kanssa.

Pakkausten suunnittelijoilla on ratkaiseva rooli pakkausten ympäristövaikutusten vähentämisessä. Erilaisilla ratkaisuilla voi vähentää ympäristökuormitusta esimerkiksi keventämällä pakkauksia, käyttämällä uusiutuvista raaka-aineista tehtyjä materiaaleja ja helpottamalla pakkausten kierrätystä.

Pakkaussuunnittelukilpailu on käynnissä 6.11.2017–31.3.2018 osoitteessa: http://www.betterwithless.org. Uusia pakkausratkaisuja haetaan tyypillisimmille kuluttajapakkauksille, kuten esimerkiksi takeaway-ruoka-, verkkokauppa-, terveystuote-, kosmetiikka- ja kuivaruokapakkauksille.

Kilpailu on avoin pakkaussuunnittelijoiden lisäksi myös opiskelijoille. Yhtenä palkintona Metsä Board tarjoaa yhdelle opiskelijaosallistujalle työharjoittelun yhtiön pakkaussuunnittelutiimissä Shanghaissa.

Lisätietoja http://www.betterwithless.org/

Sanomalehtiviikko 29.1.-2.2.

Sanomalehtiviikkoa vietetään taas ensi viikolla 29.1.-2.2.2018. Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Sanomalehtiviikon teemana on tänä vuonna ”Sinulla on oikeus tietää” ja keskiössä ovat median luotettavuus ja etiikka. Viikon aikana lehdet toimittavat kouluihin painettuja lehtiä, minkä lisäksi myös suuri osa digilehdistä on saatavilla koulukäyttöön. Teemaviikon lehdet sisältävät runsaasti lapsille ja nuorille suunnattuja sisältöjä.

Lisätietoja Sanomalehtiviikosta löydät täältä

Vuoden karikatyyppi on Jan Vapaavuori

Karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarpit on valinnut vuoden 2017 karikatyypiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren. Killan vuosinäyttely ”Skarpit trumputtaa” esittelee ajankohtaisia karikatyyrejä ja pilapiirroksia Päivälehden museossa 17.1.–18.2.2018.

 

 

JanVapaavuori_tekija_KimmoPalikko
Kuva: Kimmo Pälikkö

Skarppien mielestä Vuoden karikatyypiksi valittu Jan Vapaavuori on persoonallisen näköinen ja karismaattinen henkilö. Perusteluissa skarpit toteavat, että Vapaavuori oli ollut vuonna 2017 runsaasti esillä mediassa otettuaan osaa pormestarikisaan ja voitettuaan sen.
Skarpit on Grafian alainen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta. Vuoden karikatyyppi -nimitys on kunnianosoitus, joka myönnetään suomalaiselle julkisuuden henkilölle, joka on hahmona positiivinen ja kasvoiltaan mielenkiintoinen piirrettävä.

Aiemmat Vuoden karikatyypit ovat olleet Sofi Oksanen, Jutta Urpilainen, Timo Soini, Jörn Donner, Ismo Leikola, Jarkko Nieminen ja Sauli Niinistö.

Skarpit trumputtaa* -näyttely Päivälehden museossa

Skarpit järjestää yhdeksännen vuosinäyttelynsä Päivälehden museossa, Helsingissä 17.1.–18.2.2018. Esillä on lähes 90 työtä 18 eri taiteilijalta. Näyttelyn taiteilijat: Markku Haapaniemi, Teppo Järvi, Juha Kalliolahti, Erkki Kangas, Kerberos, Jorma Lampela, Eric Leraillez, Janne Markkanen, Micaela Morero, Tero Mäkelä, OlliBull, Kimmo Pälikkö, Pasi Rahikainen, Elina Rajala, Jope Ruonansuu, Teuvo Salminen, Heimo Suomalainen sekä Miki Wallenius.

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2-4, Helsinki
Avoinna joka päivä klo 11–17, vapaa pääsy
Näyttelyn aikana paikalla on livepiirtäjiä

Laajapohjainen bio-osaaminen on tulevaisuuden menestystekijä

Puun selluloosalla on edellytykset olla tulevaisuuden supermateriaali, joka voi korvata fossiiliset raaka-aineet kuten muovin ja tekokuidut tai jopa puuvillan. Suomalaisessa mittavassa ja monialaisessa Design Driven Value Chains in the World of Cellulose (DWoC) -tutkimushankkeessa selluloosalle on etsitty uusia käyttösovelluksia. Tuloksena on syntynyt innovaatioita ja liiketoimintamalleja erityisesti pk-sektorin tarpeisiin asumisen ja tekstiilien, rakentamisen ja arkkitehtuurin sekä terveyden ja hyvinvoinnin saralla.

”Kestävän kehityksen haasteet kerta kaikkiaan pakottavat tekemään asioita toisin. Tutkimustyötä on maailmalla tehty jo pitkään, mutta olemme nyt onnistuneet löytämään toimivia materiaaleja ja teknologioita, jotka mahdollistavat muutoksen. Tutkimushankkeen uusiin biomateriaaleihin perustuvat tulokset ovat merkittäviä päänavauksia koko maailman mittakaavassa. Suomella on mahdollisuus olla materiaalitulevaisuuden muutosvoima”, sanoo professori Pirjo Kääriäinen Aalto-yliopistosta.

Vuodesta 2013 käynnissä olleen DWoC-tutkimushankkeen tavoitteena on nopeuttaa suomalaisen metsäteollisuuden muuttumista dynaamiseksi biotalouden ekosysteemiksi ja lisätä selluloosan käyttöä erityisesti korkean lisäarvon tuotteissa. Tutkimushankkeessa on yhdistetty muotoilijoiden, arkkitehtien, materiaalitutkijoiden ja liiketoiminnan ammattilaisten osaaminen. Samalla Suomeen on syntynyt vahva biomateriaaliosaajien verkosto.

Tutkimushankkeessa on kehitetty uudenlaisia biohajoavia materiaaleja, testattu selluloosan 3D-tulostamista eri menetelmin ja kehitetty uusia valmistusteknologioita, kuten vaahtorainausta ja paperin kierrätystä tekstiilikuiduiksi. Tuloksena on syntynyt tuotekonsepteja ja -ideoita sekä lupaavia teknologiainnovaatioita. Projektin aikana on demonstroitu esimerkiksi biohajoavat kengät, nanoselluloosasta valmistettu polkupyörä sekä suoraan sellumassasta tulostettava lanka, jonka valmistukseen erikoistunut Spinnova Oy käynnistyi vuoden 2015 alussa.

Projektin tutkimuskumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto TTY, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy sekä Vaasan yliopiston johtamisen yksikkö. Viisivuotinen, Tekesiltä 7,9 miljoonan euron rahoituksen saanut strateginen tutkimushanke päättyy maaliskuussa 2018.

Adoben Suomi 100 -valokuvakisan voittaja selvillä

Adobe kunnioitti Suomen itsenäisyyden juhlavuotta kutsumalla luovat suomalaiset tuomaan oman yksilöllisen näkemyksensä Adobe Stockin Suomea esittäviin kuviin. Kilpailun voittajat on nyt valittu! Voittajaksi valittiin Gennadi Kurushin. 

Tuomaristoon kuuluivat Adoben tuoteasiantuntija Tommi Luhtanen ja valokuvaajat Antti KarppinenOmar El Mrabt ja Tiina Törmänen.

Kaikki kuvat nähtävissä täällä: http://www.adobe.com/fi/events/finland100.html

 

Tekniikan museo 17.3.

Ohjelma
12.00−13.00 opastettu kierros Tekniikan maa -näyttelyssä
13.00−13.55 omatoiminen tutustuminen Etäunelmiin
14.00−15.00 lohikeitto ravintola Koskenrannassa

Kulkuyhteydet bussilla museoalueen portille (Viikintie 1, Helsinki): rautatientorilta 71 ja 78, Meilahdesta 506, Munkkiniemestä 57. Bussit 70, 70T, 73, 75, 77 sekä seutuliikenteen bussit 730–742 pysähtyvät Kustaa Vaasan tiellä Koskelan varikon kohdalla.  Henkilöautolla tullessa kannattaa suosia Jokisuuntien parkkipaikkaa! Osallistumismaksu 10 €/jäsen. Ilmoittautuminen jäsensivujen Tietoa tapahtumista -osion lomakkeella  28.2.mennessä.

Lisätiedot Jukka Pänkäläinen, puh. 040 587 9654, jukka.pankalainen@gmail.com

Pilkkimestaruuskilpailut 9.-10.2. Nurmeksessa

Perjantai 9.2.2018
14.00 majoittuminen (Break Sokos Hotel Bomba, Nurmes)
17.00 kylpylä Spa Bomba
20.00 karjalainen buffet-illallinen (ei sis. alkoholijuomia)

Lauantai 10.2.2018
7.00−10.00 aamiainen ja huoneiden luovutus
10.00−14.00 pilkkimestaruuskilpailut
13.00−15.00 rantasauna
15.00 päivällinen (ei sis. alkoholijuomia)
16.00 palkintojenjako ja tilaisuuden päätös

Osallistumismaksu 9.−10.2. ohjelma 40 €. Pelkkä 10.2. on maksuton. Ilmoittautuminen ja majoitusvaraus jäsensivujen Tietoa tapahtumista -osion lomakkeella 23.1. mennessä.

Majoitus: 2-hh 42,50 €/vrk/hlö tai 1-hh 65 €/vrk/hlö. Majoitus maksetaan suoraan hotelliin.

Lisätiedot Kari Koivisto, puh. 050 555 541, kari99.koivisto@dnainternet.net