Energiaa talveen

Vuosi on taas lopuillaan, ja menemme vahvasti kohti talvea. Olemme tämän vuoden joutuneet elämään poikkeuksellisen jännittyneessä tilanteessa Euroopassa vallitsevan sodan vuoksi. Tilanteella on suora vaikutus energiahintoihin. Talvikauden alkaessa elämisen kustannukset kasvavat voimakkaasti ja asettavat uusia haasteita arkeemme.

Itse asun 70- luvulla rakennetussa omakotitalossa, ja pari vuotta sitten tuli vaihdettua vanha öljylämmitys ilma- vesilämpöpumppuun. Kokemukset ovat olleet varsin positiiviset; lämmityskustannukset putosivat vuositasolla noin puoleen, ja laitteiden takaisinmaksuajaksi näytti – avustukset huomioiden – muodostuvan noin kuusi vuotta.

Nyt tilanne näyttää synkemmältä. Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus on päättymässä ja lämmitysjärjestelmän tuottaessa noin puolet lämmöstä sähköllä, kustannukset ovat nousussa. Uuden sähkösopimuksen hinta ei vielä ole tiedossa, mutta arviolta se on vähintään kaksinkertainen nykyiseen nähden. Eli kustannukset siis ylittävät aiemmat öljylämmitysajan lämmityskulut. Huonelämpötila on asetettu 20 asteeseen, ja vaimo kutoo villasukkia talven varalle.

Vallitseva tilanne heijastuu yksityisen kansalaisen kustannuksiin inflaation myötä teollisuuden kustannuksiin ja lopputuotteiden hintaan, myös graafisessa teollisuudessa. Julkaistujen tietojen mukaan painotuotteiden hinnat olivat kuluvan vuoden loppukesästä yli 20 % korkeammalla kuin vastaavaan aikaan edellisenä vuonna. Tämä hintojen nousu ei kuitenkaan päädy liiketoiminnan harjoittajan taskuun, koska se perustuu pitkälti raaka-ainekulujen, kuten erityisesti paperin hinnan, kohoamiseen.

Kirjamessuista kertovassa artikkelissa (YLE 27.10.2022) kommentoitiin paperin hinnan kohonneen n. 40 % edelliseen vuoteen verrattuna. Energian kallistuminen voi hinnan lisäksi vaikuttaa paperitehtaiden tuotantomääriin, vaikkakin joiltain osin energiaomavaraisuus on varsin korkea.

Kohonneet energiakustannukset koskevat myös Mediaunionia. Lähinnä vaikutus muodostuu mökkikohteiden energiankulutuksesta. Niinpä Ellivuoren kohteeseen onkin tänä syksynä asennettu ilmalämpöpumppu. Kulutuksen lisäksi kustannuksiin vaikuttaa tietenkin sähkön ostohinta. Tältä osin mökkikohteiden sähkösopimusten uusimisajankohta on ollut varsin onnekas; pitkäaikainen sopimus solmittiin energiayhtiön kanssa kaikkiin kolmeen kohteeseen loppuvuodesta 2021 ennen hintojen kohoamista.

Suomen näkymät energiantuotannon omavaraisuuden osalta ovat varsin hyvät verrattuna useisiin Euroopan maihin, jotka ovat hirttäneet itsensä venäläiseen fossiiliseen energiaan. Yhteisestä markkina-alueesta johtuen Suomenkin sähköhinnat muodostuvat ikävä kyllä eurooppalaisen hintatason mukaan, jolloin määräävänä tekijänä on fossiilisen energian hinta. Siirtymä ydinvoimaan ja fossiilivapaaseen energiaan tarjoaa vakautta ja mahdollisuuden katkaista kaupalliset yhteydet maihin, jotka haluavat käyttää energiaa painostuskeinona tai pyrkivät kartellityyppiseen toimintaan hinnanmäärityksessä.

Leutoa talvea toivotellen
Markku

Yhdistysfaktori Markku Nikkilä
puh. 044 988 1040
info@mediaunioni.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.