Minusta tuli 1950-luvulla kertaheitolla kuopiolainen, enkä ole sitä katunut, löysin sieltä myös elämänkumppanini. Kirjapaino Savossa olin reilun vuoden, kun Savon Sanomien ylifaktori Oiva Kivisalo tuli kadulla vastaan ja jäi jututtamaan. Siinä keskustellessamme hän kysäisi, että ”tulisitko meille Savon Sanomiin?” Eipä siinä muu auttanut, kuin ruveta hieromaan ehtoja. Ja niin menin Savon faktorin juttusille ja sanoin, että minä siirryn naapuritaloon. Hän ei siitä tykännyt, mutta mikä oli sovittu, se myös piti.
1960-luvulla kauppaneuvos Martti Suhonen pyysi luokseen ja kysyi: ”Kiinnostaisiko vuorofaktorin työt?” Olin yllättynyt, mutta samalla iloinen, että minua pyydettiin työnjohtotehtäviin. Samalla kysyttiin, kenet haluaisin kaveriksi toiseen vuoroon. Siihen oli heti ehdolla käsinlatojana hyvä tuttu Matti Savander.
Vuonna 1972 Kirjapaino Savo fuusioitui Savon Sanomiin. Samalla taas pyydettiin, voisinko ottaa tuotantovastuun sanomalehden valmistuksesta tuotantopäällikkönä. Matti Savander siirtyi nyt siviilikirjapainon puolelle. Samassa yhteydessä Savon Sanomiin siirtyi Savosta faktoreita, osa lehtipuolelle ja osa siviilipuolelle. Vastuullani oli yhteen aikaan noin kymmenen faktoria. Emme tietenkään voineet sijoittaa kaikkia. Osan oli mahdollista siirtyä eläkkeelle, ja osa heistä joutui valitettavasti hakeutumaan muualle. Sama tilanne oli työntekijäpuolella, sillä Savossa olivat silloin suuret painotyöt, kuten Helsingin puhelinluettelo ja postinumeroluettelo sekä paikallisia puhelinluetteloita. Kirjapaino Savo oli aikanaan suuri työllistäjä Kuopiossa.
Tasan 50 vuotta sitten heinäkuussa tehtiin ensimmäinen valoladottu Savon Sanomien sivu niin, että siitä tehtiin kuvalaattaosastolla kuvalaatta, joka matrisoitiin ja valettiin kohopainolaataksi. Tietääkseni se oli ensimmäisiä sivuja, joka oli tehty valoladonnalla ja käytetty hyödyksi kohorotaatiossa. Tällä tavalla paperiasemoinnin kautta saatiin henkilökuntaa koulutettua tulevaa offsetpainantaa varten.
Vuonna 1974 käynnistyi ensimmäinen offsetrotaatio Vuorikadulla, ja siitä siirryttiin 1980-luvulla Sanomapuistoon Kuopion eteläpuolelle. Projektipäällikön työt tulivat kehityksen myötä kuin itsestään. Suurimpia ja mielenkiintoisimpia tehtäviä oli valtakunnallinen SISU-projekti, johon osallistuivat kaikki suurimmat sanomalehdet: Helsingin Sanomat, Turun Sanomat, Aamulehti, Kaleva, Savon Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, Satakunnan Kansa ja Keskisuomalainen. Projektista syntyi A4-arkkeja melkein pari hyllymetriä. Suunnitelmat ulottuvat tähänkin päivään, mutta laitteistot ja tietotekniikka ovat tietysti aivan toista luokkaa nykyään. Vuonna 1993 tuli mahdollisuus siirtyä eläkkeelle projektipäällikön pestistä. Siitäkin on jo 29 vuotta.
Teksti Alpo Ojapelto
Muistelojen osa 1 on ilmestynyt lehdessä 3/2022.