Mediaunioni on mukana Kansan Sivistysrahastossa

Kansan Sivistysrahaston toiminnan tarkoitus on tukea tunnuspalkinnoin ja apurahoin yhteiskunnallisesti suuntautunutta kulttuuri- ja sivistystyötä, tutkimusta, opiskelua ja valistustoimintaa yksityishenkilöistä erilaisiin yhteisöihin.

Kansan Sivistysrahasto on perustettu 1955 alun perin työväenliikkeen arvojen mukaisesti. Rahasto merkittiin säätiörekisteriin seuraavana vuonna. Yksityisenä toimiva säätiö toimii yhteistyössä pääsääntöisesti ammattiliittojen ja työväenjärjestöjen sekä yksityisten lahjoittajien kanssa.

Rahasto jakaa hakemusten perusteella apurahoja taiteen ja tieteen tekijöille, opiskelijoille, harrastajille, järjestöille sekä erilaisille työryhmille. Vuosittainen jaettava avustusten kokonaismäärä on 400 000 – 500 000 euroa. Apurahoja jakavia rahastoja on yli 140, joista osa on korvamerkittyjä. Keskimäärin apurahat ovat 1 000 – 3 000 euron suuruisia. Apurahojen jako kustannetaan sijoitettujen pääomien tuotoilla, palvelujen myynnillä ja testamenttilahjoituksilla.

Säätiön tehtävä on jakaa apurahoja vuosittaisesta tulosta sekä pyrkiä kasvattamaan peruspääomaa. Pitkäaikaisena ja turvallisena sijoittajana säätiö on tuottanut vuosikymmenien varrella kohtuullisen ja tasaisen tuoton rahastoille.

Media-alan rahasto

Mediaunioni on liittynyt 1970-luvulla Media-alan rahastoon, joka oli alun perin Rauhantyön rahasto. Alkuaikoina jokaisesta ammattiliitosta valittiin kaksi edustajaa päättämään säätiön toiminnasta. Nykyisin hoitokunta on pienentynyt huomattavasti. Graafisen alan ja viestinnän piirissä tapahtuva työelämän kehittäminen, kansallinen ja kansainvälinen rauhantyö on ohjenuora, joka on jakoperusteena Mediaunionin apurahalle.

– Myös graafisen alan historian ja perinteen säilyttäminen on noussut tärkeäksi, kun apurahojen jakoa mietitään, sanoo Pekka Teinilä, joka on ollut vuosia mukana Media-alan rahaston hoitokunnassa.

Media-alan rahaston hoitokunnan jäsen Pekka Teinilä.

Silloinen Faktoriliitto lähti mukaan Kansan Sivistysrahastoon kertasijoituksella, ja sen tuotto on kantanut tähän päivään saakka.

– Meidän vuoromme on taas vuonna 2023 ohjata 1700 euron avustus tärkeäksi ja parhaaksi katsomallemme kohteelle. Edellisellä jakovuorolla avustuksemme sai Tekniikan museo, missä kerrotaan ihmisen ja teknologian suhteesta aina menneisyydestä tulevaisuuteen. Kansan Sivistysrahaston toiminta tukee alamme perinnettä vaalivia toimijoita, kun olemme mukana säätiön toiminnassa, Teinilä jatkaa.

Vakaa ja pitkäaikainen säätiö

Kansan Sivistysrahaston säätiön asiamies Ulla Vuolanne.

Kansan Sivistysrahaston säätiön asiamies Ulla Vuolanne on tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen ja yhtä lailla uusien sijoittajien määrään, sijoitusten tuottoon ja apurahojen jakamiseenkin. Tällä hetkellä yksityisten lahjoittajien keskuudessa on lisääntynyt kiinnostus perustaa säätiöön omaa nimeään kantava rahasto.

– Muun muassa uudet, korvamerkityt rahastot antavat mahdollisuuden ohjata tuotot juuri haluamaansa kohteeseen ja näin vahvistaa omiin arvoihin perustuvaa toimintaa, apurahatyön kautta. Uudet sijoittajat ovat ymmärtäneen säätiömme arvomaailman ja humaanin toiminnan ja ottaneet sen omakseen, sanoo Vuolanne.

Kuka voi hakea avustusta?

Henkilö, joka harrastaa tai toimii edellä mainitusti säätiön sääntöjen puitteissa, voi hakea avustusta toiminnalleen. Ikärajaa ei ole, vaan kaikenikäiset voivat sitä hakea.

– Esimerkkeinä voidaan mainita 84-vuotias henkilö, joka julkaisi ensimmäisen runokirjansa. Toinen hakija taas on 6-vuotias ballerina, joka kehittää itseään tanssin parissa. Avustuksien hakuaika on elokuu, jolloin haetaan seuraavan vuoden avustus. Kotisivuiltamme löytyy tarkat ohjeet niin avustuksen hakijoille kuin lahjoittajillekin, muistuttaa Vuolanne. Teksti Reijo Einola

___

Säätiön hallinto muodostuu eri työväenpuolueiden ja järjestöjen valitsemista valtuuskunnan jäsenistä.
Yhteensä 16 järjestöä ja jokaisesta kaksi edustajaa. Hallitukseen kuuluu viisi henkilöä.

Säästöpankinranta 2 A 8 krs. 00530 Helsinki
Rahankeräysluvan numero RA/2021/1500
Rahaston pääomat n. 18 000 000 euroa.

Toimisto avoinna klo 8.30-16.00
p. 050 3200 272
muista@sivistysrahasto.fi
etunimi.sukunimi@sivistysrahasto.fi
Kotisivut: https://www.sivistysrahasto.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.