Kestävää energiaa – painamalla

Aurinkoenergiaa kerätään tällä hetkellä talteen etupäässä aurinkopaneeleilla, joissa käytetään piikennostoa. Piipohjaisia aurinkopaneeleja valmistava tehdas on kuitenkin melko monimutkainen. Lisäksi valmistustekniikka vaatii korkeita lämpötiloja ja tyhjiötä – siksi tuotantolinjojen rakentaminen ja käyttäminen on kallista. Tehtaiden työolosuhteet eivät liioin ole ihanteellisia: piipöly leijailee ja muut vaaralliset kemikaalit altistavat vakaville keuhkosairauksille.

Aurinkoenergia on kuitenkin niin arvokas asia – ehkä jopa pelastus ihmiskunnalle – ettei sen hyödyntämisen kehittämistä saa jättää kesken. Eikä onneksi olekaan jätetty. On löydetty perovskiittimineraali. Oikeastaan on löydetty perovskiitin kiderakenne, jota valmistetaan myös synteettisesti. Perovskiitistä tehtyjen aurinkopaneelien valmistus ei ole vaarallista eikä tapa sitä valmistavaa tuotantohenkilöstöä ainakaan keuhkot tukkivalla piipölyllä tai kemikaalimyrkyillä.

Perovskiitti mahdollistaa hyvin ohuen kalvon käytön energian tuottamisessa, ja sen valmistus on yksinkertaista ja huomattavan edullista verrattuna vanhaan piitä hyödyntävään paneelitekniikkaan. Vielä mukavampi tieto on, että kennoston valmistus voi tapahtua erikokoisilla painokoneilla tai printtereillä. Voi hyvinkin olla mahdollista, että vanhat painotalot, jotka ennen painoivat lehtiä tai kirjoja, tuottavat tulevaisuudessa näitä uusia ”aurinkokalvoja”. Ainakin siihen voidaan valjastaa pienempiä yksiköitä, sillä tietojen mukaan kennot voidaan valmistaa mustesuihkutulostimella ja silkkipainatuksena.

Aalto-yliopisto uutisoi maaliskuussa 2020, että ”Aurinkokennoihin pystytään myös luomaan erilaisia kuvioita – tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tekniikka vaikuttaa lupaavalta, koska kennot voidaan räätälöidä helposti kuhunkin käyttökohteeseen ja integroida suoraan esimerkiksi rakennuskomponentteihin.” Harmi kyllä, vuotta myöhemmin YLEn julkaisemassa jutussa (24.3.2021) kerrotaan, kuinka tässä on käymässä. Nimittäin Aalto-yliopisto sai kyllä hankkeelle rahoitusta viedäkseen tutkimuksen kaupallisestikin maaliin, mutta aivan liian vähän. Perovskiittitutkimusta rahoittivat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö. Mutta tuki oli vain 600 000 euroa, kun tutkimuksen loppuun vieminen ja kokeellisen tuotantolaitoksen perustaminen olisi vaatinut vähintään viisi miljoonaa euroa.

No, Puolassa ei olla asian kanssa aikailtu, ja siellä Saule Technologies -niminen yritys ja rakennusyhtiö Skanska ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja rakennuttaneet perovskiitillä vuoratun pientalon. Tämä 92,8 neliömetrin omakotitalo lähellä Poznańin kaupunkia tuotti energiaa yli 41 kWh vuodessa eli noin kolme kertaa yli sen oman tarpeen. Skanska on ilmoittanut vuoraavansa talot Puolassa, ja sen jälkeen he valloittavat koko maailman tällä uudella tekniikalla. Että näin. Hyvä Ruotsi!

Mutta, on Suomellakin vielä toivoa ja aikaa hypätä perovskiittikelkkaan. Yliopistoissa tämä tiedetään – nyt tarvitaan vielä pieni teollinen vallankumous.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.