Painoarvoa yrityslähtöisille puheenvuoroille

Metropoliassa käynnistyi syyslukukaudella 2020 printtimedian sivuainekokonaisuus vapaasti valittavina opintoina. Tavoitteena on vahvistaa tällä hetkellä globaalisti kasvavan printtialan osaamista Suomessa.

Koulutuksen kautta alalle haetaan osaajia, joilla on laajempaa osaamista heidän tullessaan erilaisista koulutuksellisista taustoista. Opiskelijoille annetaan lähtökohdat erikoistua painettuun mediaan ja työllistyä printtialan vauhdilla muuttuviin tehtäviin.

Koulutusta on rakennettu kahdesta lähtökohdasta

Opintojen rakentamista ohjaa kaksi keskeistä näkökulmaa. Yhtäältä kynnys opiskella sivuainekokonaisuutta halutaan pitää mahdollisimman matalalla. Tällä tavoitellaan sitä, että tulevilla insinööreillä ja vaikkapa tradenomeilla tai graafikoilla on monipuolista osaamista tulevalle työuralle. Käytännön toteutuksessa tämä tarkoittaa sitä, että alkupuolen opintojaksot voi suorittaa verkkopohjaisesti sähköisellä alustalla ja siis opiskelijoiden toivomalla tavalla ajasta ja paikasta riippumatta.

Toisaalta toteutuksessa on annettu alan yritysten edustajien luennoille ja ajankohtaiskatsauksille poikkeuksellisen suuri painoarvo. Korona-ajan opetuksista viisastuneena Metropolia on videoinut Karamalmin kampuksen mediatekniikan studiossa nämä puheenvuorot etukäteen niin, että tuloksena on saatu mahdollisimman korkealaatuisia materiaaleja. Me Painovoimaa-hankkeen vastuuhenkilöt
uskomme, että näiden työelämälähtöisten videoiden kautta alan tulevaisuuden näkymät ja monet mahdollisuudet välittyvät nuorille parhaiten.

Alan rakennemuutos huomioitu

On selvä, että printtialan rakennemuutos jatkuu edelleen. Se näkyy mielestämme kolmella tavalla. Mediaan keskittyvä painaminen ei ole kasvun aluetta, eikä se sitä ole ehkä tulevaisuudessakaan. Pitää kuitenkin olla hereillä ja huomata tässä tilastollista vääristymää. Suomessa ei tilastoida ilmaisjakeluita tavalla, joka antaisi oikean kuvan tilanteesta. Oletettavasti jokainen on havainnut, että painettujen
tilattujen lehtien levikki on laskenut. Mutta samaan aikaan mainospainotuotteiden
määrä on kuitenkin kasvanut.

Toinen merkittävä muutos on pakkauspainamisen merkittävä kasvu, jonka volyymi ei kuulu graafisen tekniikan luokitukseen. Tällä hetkellä Suomessa ei siis ole käytettävissä tilastointia, joka kertoisi, mikä on todellinen muutos. Kolmas vahva muutostrendi on digipainamisen lisääntyminen. Tämä näkyy käytännöllisesti katsoen kaikilla painamisen osa-alueilla.

Hyvä yhteistyön henki

Metropolian uudessa koulutuksessa opiskelijoille pyritään kertomaan graafisesta alasta ja painamisesta mahdollisimman laajasti. Pääpaino on erityisesti perusasioiden kirkastamisessa, koska sen kautta alaan kohdistuva mielenkiinto lisääntyy. Tarjolla olleisiin viiden opintopisteen laajuisiin opintojaksoihin on saatu hyvin opiskelijoita sekä Metropoliasta että Stadin ammattiopistosta pilotoimaan sisältöä ja verkko opintojen sujuvuutta. Palautteen perusteella erityisesti keväällä 2022 on panostettu toteutusten parantamiseen ja oppimistehtävien monipuolistamiseen.

Pilottiopiskelijoita suorastaan lahjottiin ilmaisen lounaan avulla antamaan palautetta, jotta opintojaksojen toteutus olisi, ei vain hyvä, vaan huippujuttu nyt korkeakouluissa tarjolla oleviin verkkoopintoihin verrattuna.

Verkkokursseja täydentävät läsnäoloa ja laboratoriotöitä vaativat kurssit. Painotekniikan syventävissä opinnoissa on sovittu Stadin ammattiopiston kanssa, että viikolla 42 pidetään Käpylässä intensiivijakso, jossa päästään monipuolisesti käytännön tekemiseen. Olemme iloisia ja kiitollisia saumattomasta yhteistyöstä Käpylän yksikön kanssa, sillä Metropoliassa ei enää ole graafisen tekniikan laboratorioita.
Samoin on ollut hienoa havaita, että yrityksistä on mielellään annettu vetoapua sivuaineen toteuttamiselle.

Asenne ratkaisee printtimediassa

Sivuaineen tarkoituksena on antaa vahva yleiskuva alasta, sen tuotteista ja trendeistä. Tässä vaiheessa on pidättäydytty liian teknisestä näkökulmasta. Ymmärrystä pitäisi sen sijaan tulla alan eri osa-alueilta, tekniikoista ja taloudesta sekä alaan liittyvästä kestävästä kehityksestä. Me uskomme printin lumoon: painettu teksti tai kuva on edelleen ylivertainen käyttöliittymä monessa mielessä ja siihen liittyvä uudistumiskykyinen koulutus avainasemassa kehitystyössä

Teksti Hannu Saarnilehto ja Tuire Ranta-Meyer
Kuvat Metropolian kuvapankki

Hannu Saarnilehto on Painovoimaa-hankkeen projektipäällikkö ja Tuire Ranta-Meyer sen johtaja Metropoliassa. Hankkeen rahoittajina toimivat C. V. Åkerlundin mediasäätiö ja Media-alan tutkimussäätiö.


Graafisen teollisuuden trendejä 5 op – PAINOVOIMAA 3
Tämän yrityspuheenvuoroista koostuvan kolmannen opintojakson tavoite on antaa hyvä yleiskuva siitä, mikä on painotuotannon merkitys tällä hetkellä, mitä uusia asioita alalle on tulossa ja miltä asiat voisivat näyttää tulevaisuudessa.

Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on:
• ymmärrys nykyisistä mediatuotteista sekä uusista painotekniikoista ja niiden käyttökohteista
• käsitys markkinoilla toimivien yritysten tuotteista ja mikä niiden tuotannossa on tärkeää
• kuva yritysten muutosprosessista ja varautumisesta tulevaisuuteen

Opintojakson mitoitus 5 op tarkoittaa noin 125 tuntia opiskelijan työtä. Sisältö jakautuu kuuteen melko laajaan teemaan:
• tutkimus, printin tulevaisuus ja nousevat tekniikat
• digitaalinen aineiston hallinta ja prepress, laatu
• painotuotanto ja tuottavuus
• kestävä kehitys, painomateriaalit
• voimakkaan markkinamuutoksen yritykset ja printti palveluna
• logistiikka, kuljetustavat ja kuljetuskustannukset sekä niihin liittyvä sopimusjuridiikka, pakkausmerkinnät ja muut asiakirjat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.