Ovatko värit hallinnassa?

Digitaaliseen työnkulkuun siirtymisen yhteydessä alettiin prepressissä puhua värinhallinnasta ja ICC-profiileista. 4-väripainamista varten värikuvat pitää saada CMYK-muotoon, ja tätä värierottelua varten tarvitaan painoprofiileja. CMYK-muunnoksessa painoprofiilin tehtävänä on optimoida kuva käytetylle painomenetelmälle ja paperille sekä toistaa originaalikuva mahdollisimman tarkasti.

Alkuun moni painotalo teki omia painoprofiileja suorittamalla kalliita testiajoja omilla painokoneillaan. Painotalokohtaisen profiilin ongelma oli, että se kuvasi vain sen painokoneen ja painopaperin ominaisuuksia, joilla testiajot oli tehty. Onneksi pian mukaan kuvaan tulivat laadukkaat standardin mukaiset profiilit, jotka perustuvat tarkkoihin testiajoihin sekä sovittuihin tavoitearvoihin. Katsaus painotalojen netissä oleviin aineisto-ohjeisiin osoittaa, että nykyisin käytetään lähes yksinomaan standardiprofiileja. Painovalmiin aineiston valmistajan kannalta tämä on hyvä asia, hän voi tehdä aineiston eri painotaloihin samoja profiileja käyttäen.

Mikä sitten on ollut profiilien kehitystarve ajan myötä? Arkkipainossa yleisimmin käytetystä ISO Coated profiilista on tehty kolme versiota. 1. versio ISO Coated (Fogra 27) valmistui 2000-luvun alussa. Käytännössä painokoneella ei aina päästy profiilin sisältämiin väriarvoihin. Siksi 2007 julkaistiin yhä laajalti käytössä oleva ISO Coated v2 (Fogra 39). Viimeisin versio eli PSO Coated v3 (Fogra 51) julkaistiin 2015. Tässä profiilissa on huomioitu painopaperin sisältämät optiset kirkasteet. Tätä versiota ilmeisesti käytetään edelleen melko harvakseen.

Pelkkä standardiprofiilin käyttö CMYK-muunnoksessa ei kuitenkaan yksinään riitä siihen, että otsikon kysymykseen voidaan vastata myöntävästi. Edellytyksenä on myös, että painotalo painaa standardin eli profiilissa olevien tavoitearvojen mukaisesti. Jos työnkulussa ei käytetä sopimusvedoksia (Certified Proof), korostuu standardin tavoitearvoihin painamisen tärkeys.

Hyvää kevättä!

Erkki
Yhdistysfaktori Erkki Hänninen, puh. 044 988 1040
info@mediaunioni.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.