6 kysymystä: Susanna Järvensivu

Kuka? Susanna Järvensivu, 61 vuotta, Tampere

Työnantajasi nyt tai ennen eläkkeelle siirtymistäsi? Mitkä ovat yrityksesi valtit?
Olen Tampereen kaupungin palveluksessa. Olen vuodesta 1984 alkaen toiminut opettajana ensin Porvoossa ja sen jälkeen Tampereen ammattikoulussa, Hervannan ammattioppilaitoksessa, Tampereen ammattiopistossa ja Tampereen seudun ammattiopistossa (Tredu). Nimi on vaihtunut moneen kertaan.

Kuinka kauan olet ollut ollut alalla? Mikä on parasta työssäsi?
Aloitin opinnot ammattikoulussa vuonna 1976. Ensimmäinen työpaikkani valmistumisen jälkeen oli Kristiinankaupungissa Kristiinan Sanomalehti Oy:ssä reprokuvaajana. Kiinnostuin laajentamaan tietämystäni ja hakeuduin Helsingin teknilliseen oppilaitokseen, josta valmistuin kirjapainoteknikoksi vuonna 1982.

Toimin myyntifaktorina pienessä kirjapainossa Satakunnassa, minkä jälkeen aloitin urani painopinnanvalmistuksen opettajana Porvoon ammattikoulussa. Ja sille tielle jäin. Pätevöidyin opettajaksi Jyväskylässä, ja siirryin Tampereelle vuonna 1986 graafisen alan ammatilliseksi opettajaksi. On ollut huikeaa työskennellä nuorten ihmisten kanssa, opettaa ja kannustaa alalle. Olen ollut työssäoppimisjaksojen ohjaava opettaja, siinä olen saanut hienon näköalapaikan tamperelaisiin graafisen alan yrityksiin ja nähnyt alan kehittymisen. Tämän vuoden tammikuussa päätin vaihtaa alaa tehtyäni 37 vuotisen uran opettajana. Aloitin puusepän opinnot. Voisin sanoa, olen ajautunut alkujuurille eli käsillä tekemiseen.

Mikä sai Sinut eksymään alalle? Mikä kirjapainoalalla on hyvää tai huonoa?
Hain aikoinaan Keski-Suomen ammattikouluun kuvanvalmistuslinjalle. Mielessä oli ”kuvan valmistus”, joka herätti mielenkiintoni, koska harrastin valokuvausta. Ennen pitkää huomasin olevani kirjapainoalalla, jossa tehtiin reprokameralla värierotteluja, rasteroitiin, kehiteltiin punaisessa suojavalossa filmejä, opeteltiin asemoimaan pienistä filminpalasista teippaamalla asemointikalvoon 4-, 8- ja 16-sivuisia asemointeja. Tehtiin myös maskauksia peitevärillä ja ulano-kalvoilla, piirreltiin käsin asemointipohjia, kalvotettiin offsetpainolevyjä pyörivässä lingossa ja toivottiin, ettei tulisi kuplia. Ala on tosiaankin muuttunut. Aiemmin se oli lähinnä käsillä tekemistä, ja nykyisin näyttöpäätetyöskentelyä – oli työtehtävä melkein mikä tahansa. Työtehtävät ovat laaja-alaistuneet.

Mutta ala on huima, on ollut hienoa opetella uusia tekniikoita ja tapoja tehdä asioita eri tavalla. Jokainen päivä asiakastöineen on erilainen. Alan palkkakehitys puolestaan on ollut heikkoa ottaen huomioon, että työtehtävät ovat vaativia ja vaativat jatkuvaa opiskelua.

Mikä on mielestäsi alan tulevaisuus?
Graafinen ala on muuttunut ja muuttuu edelleen huimaa vauhtia. Offsetpainotekniikka väistyy osin digitaalisten tekniikoiden myötä (digipainot, suurkuvatulostimet). Postilaatikoihin jaettavat mainospainotuotteet painetaan suuremmilla ja tehokkaimmilla koneilla. Pakkausteollisuus kasvaa ekologisuus huomioiden, kun suuntaus vie muovista pahviin ja ympäristöystävällisiin painoväreihin. Automaation myötä tekijöitä tarvitaan vähemmän. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi tamperelaisessa fleksopainossa ikärakenne on sellainen, että uusia tekijöitä kaivataan.

Graafinen suunnittelu on pirstaloitunut, ja tekijät toimivat toiminimellä, mikä on hankaloittanut nuoria pääsemään alalle. Graafisen suunnittelun työssäoppimispaikkoja on vaikea löytää, ja painotekniikan opetus siirtynee oppisopimusmalliin.

Mille naurat? Milloin hermostut?
Nauran hyville vitseille, pikkusieluisuus sapettaa.

Lempilausahduksesi tai mottosi?
Tekevälle sattuu, tekemättömälle ei.

Tekstin toimitti Tuula Sipilä, kuva: Susanna Järvensivun arkisto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.