Pallopelit ja Arsenal

Olen Esa Juhani Salmi, 77 vuotta, tunnettu myös nimillä Jussi, Juho, Arsujussi tai Arsenal. Olin vuosikymmeniä työni ohella MDU:n ja eri yhdistysten ja järjestöjen toimissa. Urheilua olen harrastanut pikkupojasta lähtien. Turun Urheilupuiston kentällä kilpailin menestyksekkäästi hypyissä ja juoksuissa. Tärkeimmiksi nousivat kuitenkin palloilulajit.

Jalkapalloa, koripalloa ja käsipalloa pelasin SM-sarjatasoilla kolme vuosikymmentä, käsipalloa maajoukkueessakin 1968–1972. Münchenin olympialaisten karsinnat Espanjassa on huippukohtia käsipallourallani, joka jatkui vielä ikämiehissäkin.

Jalkapalloa harrastan edelleen. Kuluneena kesänä olin mukana 70-vuotiaiden SM-kisoissa. Golf on tuorein harrastukseni, vaikka aikoinaan vannoin, että golfia en pelaa koskaan. Nyt eläkeiässä se kuitenkin vie paljon aikaani Espanjan auringon alla. Muutamia pokaaleja on siitäkin tullut, mutta huippuosaaja en ole. Kisoissa auttaa vanha pelikokemukseni, ei tule yliyrittämistä eikä jännitystä.

Joukkuepelit ovat aina kiinnostaneet minua enemmän kuin yksilölajit. Kavereiden kanssa urheilusta tulee iloinen ja hyvä mieli. Joukkueissa myös oppii hyväksymään erilaiset mielipiteet sekä puhaltamaan yhteen hiileen, jotta menestystä tulee. Olen saanut paljon ystäviä näiden lajien kautta.

Nuoruudessani suurimman osan vapaa-ajasta täytti seurani TuTon joukkueharjoitukset. Siihen aikaan ei vielä ollut joka pelurille omaa palloa, ja joukkueen käytössä oli vain 1–3 palloa. Se rajoitti harjoittelun monipuolisuutta, kuten kumpuileva hiekkakenttäkin. Mutta poikien into futaamiseen ei kadonnut mihinkään.

Peliurani alkoi 7-vuotiaana TuTossa, kymmenen vuotta myöhemmin minut valittiin TuTon edustusjoukkueeseen. Seuraavana oli Tampellan Palloilijat, sitten opiskelun ja työn vuoksi siirto Helsingin Palloseuraan. HPS:n jälkeen pelasin Tampereen Ilveksessä ja Salon Palloilijoissa. Vuoden 1981 jälkeen pääkaupunkiseudulla 2–5 divisioonasarjoissa monessa eri joukkueessa ja ikämiessarjoissa tähän päivään asti. Vuosina 1970–1973 suoritin myös Suomen Palloliiton A- valmentajatutkinnon.

SM-pelien jälkeen olen pelannut usean eri seuran kapteenina ja pelaajavalmentajana. Toimin myös Hesarilla työpaikkani jalkapallojoukkueen vetäjänä ja pelaajana noin 25 vuotta. Menestystä tuli useampienkin suomenmestaruuksien verran.

Urheiluharrastukseeni liittyi intohimon lisäksi usein myös toimeentulo. Edustusjoukkueissa sai hyvät pelivarusteet, päivärahat ja joskus muitakin korvauksia. Samalla pääsi pelimatkoilla tutustumaan Eurooppaan. Aktiiviaikoinani ei vielä ollut ammattilaispelaajia. Erilaisin korvauksin tuettiin taloudellisesti, mutta työssä oli käytävä päivittäin. Se oli välillä rankkaa, kun tultiin yötä myöden pelimatkalta, ja aamulla varhain piti taas lähteä hommiin.

Lontoolaisen Arsenalin fanittaminen on ollut intohimoni jo yli 40 vuotta. Siihen innostuin eräällä Lontoon ryhmämatkalla Arsenal vs. Tottenham ottelussa. Löimme kavereiden kesken vetoa ottelun lopputuloksesta, ja ottelun voitti Arsenal 2–1. Se oli minun vetoni. Vein koko potin. Sen jälkeen Arsenal on ollut osa elämääni.

Olen rekisteröity, virallinen Arsenal-jäsen. Lukuisilla Lontoon-matkoilla on ohjelmaan aina kuulunut Arsenal-peli. Stadionilla seuraan peliä aina Arsenal-hattu päässäni, se on kanssani kiertänyt ympäri maailmaa messuilla, kaduilla ja pubeissa jo vuosikymmeniä. Eläkevuosien alettua on tullut käytyä Arsenalin matseissa lukuisia kertoja pelikauden aikana. Voitot ja tappiot on aina koettu futiksen ilolla.

Teksti Jussi Salmi. Kuva Jussi Salmen kuva-arkisto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.