Painovoima ry:n toiminnanjohtajalle, taidegraafikko Pekka Litmaselle syttyi kipinä vanhoja painokoneita kohtaan taidegrafiikan kansainvälisissä seminaareissa Tanskassa ja Saksassa vuosina 2014–2015. Seminaarien aikana järjestetyissä työpajoissa toteutettiin painotöitä ja vedossarjoja kohopainokoneilla vanhojen mestarien avulla.
Ajatus taide- ja käyttögrafiikkaa toteuttavasta painokeskuksesta vei mennessään. Taidegrafiikan edistämiseen vuonna 2002 perustettu Painovoima ry jatkoi 2016 entisen Lahden taideinstituutin taidegrafiikan pajan kehitystyötä. Se osaltaan mahdollisti pienten printers proof -painokoneiden ja kirjasimien hankinnan. Pajalla järjestettävien taidegrafiikan kurssien aikana monet osallistujat ja vierailijat kiinnostuivat painokoneista ja niiden luomasta voimakkaan reliefimäisestä painojäljestä käsin vedostetusta tekstiilijätteestä tehdyllä lumppupaperilla, jota painon yhteydessä valmistetaan.

Sattuman kautta yhdistyksen tietoon tuli 2017 valtion vanhojen painokoneiden olemassaolo ja tilaisuus niiden hankintaan. Siitä asti on käyty keskustelua mahdollisuudesta perustaa Lahteen entisen Editan painokonekokoelmista pohjoismainen paperi- ja painokeskus. Tavoitteena on luoda kokonaisuus, joka sekä avaa kirjapainon historiaa ja säilyttää ainutlaatuista laitekantaa että mahdollistaa käytännön paperi-, taide- ja kirjapainotöiden valmistamisen. Samalla hyödynnettäisiin tekstiilialan toimijoiden sivuvirtoja käsin valmistetun paperin työpajalla. Vastaavaa kokonaisuutta, joka voisi monipuolisesti palvella alan harrastajia, taiteilijoita ja matkailijoita, ei löydy Pohjoismaista.
Omaehtoista kulttuuria tuottamaan
Hanke on ainutlaatuinen ja monipuolinen. Sillä on kaikki eväät omaehtoiseen kulttuurin tuottamiseen ja arvokkaan kulttuurihistorian säilyttämiseen sekä alan kehittämiseen ja säilyttämiseen. Lisäksi työ monipuolisen kulttuurisen ja sosiaalisen ulottuvuuden parissa kehittäisi luovien alojen työllisyyttä ja toteuttaisi kiertotalouden ja luovan talouden periaatteita.
Paperi- ja painokeskuksen tarkoitus on työllistää mm. kirjansitojamestari ja perinteisen painoteollisuuden osaajia, toteuttaa hankkeita paikallisten koulujen ja taiteilijoiden kanssa sekä järjestää aktiivista kurssitoimintaa paperinvalmistuksesta kirjansidontaan. Lisäksi suunnitteilla on kansainvälisten verkostojen taiteilijavaihtoa, kulttuurimatkailua ja seminaareja. Ennen kaikkea keskuksen tarkoitus on esitellä kirjapainotekniikoita ja konkreettisia käsin vedostettuja ja sidottuja painotuotteita sekä laadukasta käyttögrafiikkaa.
Paperi- ja painokeskuksen perimmäinen tavoite on turvata vanhat, kulttuurihistoriallisesti merkittävät valtion kirjapainolaitteet. Kokonaisuus on merkittävä. Se käsittää painokoneita ja täysimittaisen kirjansitomon Keisarillisen Senaatin Kirjapainosta lähtien aina nykypäivään asti. Suurin osa painokoneista ja laitteista on edelleen käyttökunnossa. Keskus käsittäisi paino- ja kirjansidontakoneita ja lisäksi harvinaisia työkaluja, kirjasimia ja muuta kirjapainoissa käytettyä välineistöä. Ne ovat vaarassa kadota Editan entisen painotalon jäädessä uuden asuinalueen alle.
Pelastetaan katoavaa historiaa
Painoalan voimakkaasti digitalisoituessa perinteiset painomenetelmät ovat vaarassa kadota. Painovoima ry uskoo kuitenkin menetelmien mahdollistavan myös kuntouttavaa työtoimintaa kulttuuripainotteisten, luovien menetelmien avulla. Hankkeiden avulla on ylläpidetty ja kehitetty keskuksen konseptia. Painovoima ry:n uusien tilojen myötä unelma kokonaisvaltaisesta perinteisiä tekniikoita hyödyntävästä keskittymästä on askeleen lähempänä. Huomiota hankkeelle on tullut mm Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -vuotta ohjaavan Kestävä Lahti -säätiön taholta.
Entinen Järvisen suksitehdas Lahden Sopenkorven teollisuusalueella on hyvää vauhtia kehittymässä luovien alojen kiertotalouskeskukseksi. Sen alin kerros muuntautuu monipuolisten käsityöpajojen kokonaisuudeksi. 1940-luvun alussa valmistunut funkkistyylinen teollisuuskiinteistö luo loistavat puitteet sekä tilojen että oivallisen sijaintinsa puolesta. Keskuksen painosali käsittää noin 350 neliötä ja paperipaja kokoelmatiloineen noin 100 neliötä.
Viime vuosien aikana on toteutettu suunnitelmia laitekannan luetteloinnista ja digitalisoimisesta. Painovoima ry on käynyt aiheesta keskustelua mm. Tekniikan museon kanssa. Luettelointityö, virtuaalinen painokeskus ja laitekannan muutto vaatii aikaa, osaamista ja taloudellista tukea yhteiskunnan eri sektoreilta. Toistaiseksi rahoitusta keskuksen ja toimintojen suunnitteluun on haettu kulttuuri- ja taidehankkeisiin keskittyvistä säätiöistä. Jatkossa toteutukseen pyritään hakemaan kokonaisvaltaisempaa rahoitusta. Sen turvin voisi luoda toiminta-alustan, joka pystyy omaehtoisesti ylläpitämään toimintaa ja laitekantaa. Tähän työhön toivotaan niin taloudellista kuin henkistä tukea myös valtakunnallisilta printtimedioilta. Lisäksi toimintaan halutaan mukaan laajasti painoalan konkareita ja aiheesta kiinnostuneita tahoja ideoimaan ja toteuttamaan keskusta, jotta jälkipolvetkin pääsisivät painomusteen jäljille.
Teksti Pekka Litmanen, kuva Arto Salonen
___
Painovoima ry on lahtelainen luovien toimijoiden yhteisö, joka perustettiin alun perin taidegrafiikan kehittämiseen ja edistämiseen Porvoossa. Yhdistyksen toiminta aktivoitui uudelleen vuonna 2016, kun Lahden taideinstituutti lakkautettiin, ja oppilaitoksen tilat jäivät tyhjiksi. Yhdistys on sateenvarjo-organisaatio, joka yhdistää erilaisia toimijoita ja tekee yhteistyötä niin yritysten, yhdistysten, oppilaitosten kuin kunnallisten organisaatioiden kanssa.
Yhdistys järjestää tapahtumia ja tempauksia ja on mukana eri hankkeissa. Tärkeimpiä tehtäviä ovat perinteisten taidetyöpajojen ja menetelmien ylläpitäminen elinvoimaisina urbaanissa ympäristössä. Yhdistyksellä on laajat kansalliset kulttuurialan verkostot ja kontakteja kansainvälisiin paino- ja käsinvedostetun paperin työpajoihin.