Muistoja vuosien varrelta Sanomalasta

Yli 40 vuotta graafisella alalla ja siitä 37 vuotta erään suuren sanomalehden palveluksessa työskenneltyäni olen miettinyt, mitä kaikkea tulikaan koettua. Ensin rakennettiin kovalla vimmalla sanomalehtipainoja, ja sitten ajettiin niitä alas. Mutta löytyy mukaviakin muistoja. Tässäpä yksi niistä.

Elokuvista muistetaan usein päätoimittajan huuto: ”Etusivu uusiksi! – Stop the Press!” Eräänä iltana kaikki meni hieman toisin.

Tammikuussa vuonna 1991 olimme yövuorossa ja Hesarin painaminen oli reilusti myöhässä – ratakatkoja, peiterikkoja ym. Pohdimme, miten saisimme minimoitua kuljetusongelmat. Samassa levynvalmistaja tuli koppiin ja ilmoitti, etteivät Ilta-Sanomien sivut enää siirtyneet Sanomalaan. Ilta-Sanomat painettiin silloin aina Hesarin jälkeen. Ensimmäinen ajatus oli tietenkin tekninen vika, totta kai!

Soitto Iltarin toimitukseen sai kuitenkin nuoren esimiehen valpastumaan. Valmiiden sivujen sähköinen lähetys toimituksesta painoon oli katkaistu, koska maailmalla oli jotain tapahtumassa. Oli alkanut Yhdysvaltain operaatio Aavikkomyrsky eli Persianlahden sota.

Herätin Hesarin nukkumassa olleen toimitussihteerin ja sanoin, että nyt ehkä kannattaa mennä takaisin töihin. Reagointini ja koneiden ja kuljetusten pysäyttämisen johdosta uutinen sodan alkamisesta ehti 80 000 lehteen pääkaupunkiseudulla.

Hieno suoritus, joka osoitti toimituksen, painon ja koko prosessin venymistä poikkeustilanteessa. Muissa pohjoismaisissa lehdissä tätä uutista ei ollut. Kun seuraavana iltana esimies kutsui luokseen, ajattelin, että nyt tulee lunta tupaan myöhästyneistä kuljetuksista ja kustannuksista, mutta siellähän odottivatkin kahvit kera kehujen. Teksti Jorma Kyrö

___

Muisteloja (työ)elämän varrelta
Monelle on varmasti sattunut sekä hauskoja että vakavia tapahtumia elämän saatossa. Nyt on hyvä mahdollisuus kertoa niistä jäsenkunnalle lehtemme välityksellä. Julkaistuista jutuista maksamme kirjoituspalkkion. Toivomme, että mahdollisimman
moni innostuisi kertomaan muistoistaan ja että niiden pääpaino olisi työelämän tapahtumissa, mutta muutkin muistot ovat tervetulleita. Kuva täydentäisi juttua mukavasti. Lähetä juttusi osoitteeseen info@mediaunioni.fi merkinnällä ”Faktori-lehteen” tai postitse Mediaunioni mdu ry c/o Business Center, Taivalmäki 9, 02200 Espoo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.