Selkokieli tuo lukemiseen tasa-arvoa

Jo yli 10 prosenttia suomalaisista hyötyy selkokielestä, joka on sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä yksinkertaisempaa. Selkokielen tarve vaihtelee eri ikäkausina. Uusimman vuoden 2019 selkokielen tarvearvion (Juusola 2019) mukaan lapsista ja nuorista jopa 11–18 % hyötyy selkokielestä.

Selkokieltä tutkinut Leealaura Leskelä (2019, 60) korostaa, että tähän siirtymävaiheeseen tulisi tarjota heikosti selviytyville nuorille erilaisia kielellisiä tukitoimia. Tukiopetuksen lisäksi monet kielellisesti heikommat oppilaat, mukaan lukien myös suomea äidinkielenään puhuvat, tarvitsevat oppimateriaalia ja opetusta, jossa kieltä on muokattu helpommaksi.

Lapsille ja nuorille ilmestyy nykyisin jo ilahduttavan paljon selkomukautuksia suosituista kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Selkokirjoja ryhdyttiin julkaisemaan Suomessa jo 1980-luvulla, mutta lasten ja nuorten selkokirjojen määrä on lähtenyt nousuun vasta vuosituhannen taitteessa.

Selkokielen laatua valvoo Selkokeskuksen alainen selkokirjatyöryhmä, joka myöntää selkologon kirjoille, jotka täyttävät kriteerit. Selkokirjojen julkaiseminen, kirjoittaminen, kuvittaminen ja markkinointi vaatii erityisosaamista.

Tietoisuus selkokirjallisuuden hyödyistä kouluopetuksen osana sekä yleinen arvostus on viime vuosina lisääntynyt. Suomen Kulttuurirahaston ja Lastenkirjainstituutin Lukuklaani-hankkeen (2028–2019) https://lukemo.fi/tyokaluja-lukemiseen/lukuklaani/ylakoulu/ kautta kaikkiin Suomen yläkouluihin toimitetuista kirjapaketeista löytyy selkokirja.

Teksti: Päivi Heikkilä-Halttunen, lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija, kriitikko, tietokirjailija ja kouluttaja.

Lähde: https://www.kirjasampo.fi/fi/sivupiiri-uudet-nuorten-selkokirjat-auttavat-lukujumissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.