Other Words -näyttely Designmuseossa

Kirjaimista voi luoda
tällaistakin taidetta.

Helsingissä sijaitseva Designmuseo on vuonna 1873 perustettu valtakunnallinen museolain mukainen vastuumuseo. Nykyisissä tiloissaan Korkeavuorenkadulla museo on ollut vuodesta 1978.

Museon Other Words -näyttelyssä 1.6.–23.8.2020 oli esillä suunnittelijakaksikko Florian Schickin (s. 1982) ja Lauri Toikan (s. 1984) käyttäjäfontteja, taideprojekteja ja Niken kaltaisille suuryrityksille tekemiä tilausfontteja. Näyttely sivusi myös kirjapainoalaa, sillä aikanaan latojan ammattitaitoon kuului eri kirjasinleikkausten eli fonttien tuntemus. Piti osata valita erityyppisille töille sopiva typografia.

Kaksikko tekee tiivistä yhteistyötä, vaikka Toikka asuu Helsingissä ja Schick Berliinissä, jossa heidän kirjainmuotoilustudionsa vuonna 2010 perustettiin. Studion fontteja käyttävät suunnittelijat ympäri maailmaa.

Näyttelyssä esiteltiin eri alojen taiteilijoiden ja suunnittelijoiden kanssa tehtyjä yhteistyöprojekteja. Other Words viittaakin tähän yhteistyösuhteeseen: vasta muiden tuottamat sanat tekevät kirjainsuunnittelijan työstä tarkoituksellisen.

Teoksia yhdisti monimuotoisuus, niissä oli käytetty eri tekniikoita, materiaaleja ja lähestymistapoja. Fontti voi olla esimerkiksi osa taideteosta, installaatiota tai toisinaan toimia siten, että lopputulos on julistesarja. Esineet avasivat uudenlaisia näkökulmia tekemällä fonteista kolmiulotteisia. Kokeelliset ääniteokset puolestaan tutkivat kirjoitetun ja puhutun kielen yhteyttä. Kirjaimista on moneksi. Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia myönsi tänä vuonna Schick Toikalle Vuoden Graafikko 2020 -palkinnon. Teksti ja kuva Jorma Suomi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.