Testamentti

Tämän vuoden piti olla erilainen, tämän kevään piti olla erilainen. Mutta tuleekin uusi alku. Mitä meille jää, kun pahin on ohi ja ”uusi normaali” alkaa? Ilman sen kummempaa visionäärisyyttä voinemme luottaa siihen, että uusi aika koittaa, niin hyvässä kuin pahassakin.

Ei silti ole tarvetta panikoida, mutta varautuminen ja pieni pelko  tuntemattomasta seuraa ja ohjaa meitä vielä pitkään. Se on iso osa politiikkaa, taloutta ja kaikkea sosiaalista kanssakäymistä ympäri maailman.

Mitä hyvää koronapandemia on opettanut ihmisille? Yksittäisistä ilmiöistä kenties suurimpana on kevään mittaan noussut esille suuri läheisten, ystävien ja yhteisöjen kaipuu. Karanteenissa, eristyksissä ja kaiken aikaa ihmiskontakteja väistellessä nousee pintaan ihmisen kaipuu toisen luo. Koko maailma on nyt ryhtynyt etäilemään netissä ja puhelimissa. Ja hyvä niin. No, koko maailma taitaa olla liioittelua, sillä vain hieman yli puolet ihmiskunnasta voi ottaa toisiinsa kontaktia internetin välityksellä.

Koronavirustartuntojen ehkäisyssä yhdeksi tärkeimmäksi ohjeeksi on muodostunut jatkuva käsien pesu. On ikävää, ettei tätä ilmiselvää ohjetta ole mahdollista noudattaa kaikkialla. yk:n mukaan 40 prosenttia maapallon väestöstä kärsii veden niukkuudesta. Se tarkoittaa, että yli kolmella miljardilla ihmisellä ei ole puhdasta vettä käytössään. Virusta ei siis saada katoamaan pesuveden mukana. Ihmiskunta voittaa sen lopulta vain rokotteen avulla. Sitä odotamme.

Yksi tapa varautua tulevaan on laatia testamentti. Sellainen olisi jokaisella täysi-ikäisellä hyvä olla. Testamenttia voi myös aina muuttaa, se voi elää ajan hengessä. Kerran kirjoitettu ei ole välttämättä ikuinen tahto. Hyvin laaditulla testamentilla voi antaa jälkipolville selkeät ohjeet siitä, miten haluaa omaisuutensa jaettavan sitten, kun aika on.

Testamentilla voi myös muistaa itselleen tärkeätä järjestöä; esimerkiksi Mediaunionin säännöt mahdollistavat testamenttien vastaanoton. Jos haluat lahjoittaa perinnöstäsi osan esimerkiksi vesipulasta ja pandemioista pahiten kärsiville, on hyvä kohde jokin avustusjärjestö, esimerkiksi Suomen Unicef.

Edellisessä Faktorissa (1/2020) oli juttu yhdistyksen strategian päivityksestä. Siinä kerrottiin hallituksen seminaarin aiheena olleesta strategiatyöstä. Tarkalleen ottaen otsikko oli hieman ennenaikainen, sillä varsinaista strategiaa ei vielä ole päivitetty. Pohjatyötä on kyllä tehty määrittelemällä arvoja, visioita ja jopa missio: ”Haluamme kehittää ja ylläpitää yhdistyksen toimintaa vastaamaan tulevaisuuden tarpeita.”

Mutta koska strategian avulla suunnistetaan kohti päämäärää, on matkan teko helpompaa, kun käyttöön on valittu kartta. Toisaalta, mikäli tarkoitus on vastata tulevaisuuden tarpeisiin, tarvitaan kartan lisäksi myös kristallipallo, jonka avulla kurkitaan tulevaisuuteen. Sitähän meillä ei ole.

Ehdotukseni yhdistykselle onkin, että laadimme strategian lisäksi myös testamentin, jolla tuleviin tarpeisiin voidaan ainakin osittain vastata jo nyt. Toivottavasti voimme jatkossa palata aiheeseen ihan kasvokkainkin yhdistyksen tulevissa kokouksissa.

Voi hyvin, pese kädet, pysy terveenä ja nauti kesästä!

Vesku
Yhdistysfaktori Vesa Salmi
puh. 050 467 9577
info@mediaunioni.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.