Lunta on tullut tupaan

Jaahas, taas lunta. Tänä talvena on saanut tarpoa, hiihtää ja lapioida ihan mukavasti. Onneksi on kevät tuloillaan. Ei sillä, etteivätkö aurinkoiset pakkaspäivät ja valkeat hanget olisi kauniita, mutta aikansa kutakin. sdr

Monta aurinkoista talvipäivää meni tänä talvena enimmäkseen sisätiloissa uurastaessa. Pakkasen puremilta vältyin touhuamalla muuttolaatikoiden, remonttitarvikkeiden ja kirjojen parissa.

Talvinen kirjakokemukseni ei ollut pelkkää lukemista (harmittavasti juuri sille jäi liian vähän aikaa). Suomen kirjataiteen komitean raadit kokoontuivat tammikuun aikana viisi kertaa valitsemaan vuoden 2018 kauneinta kirjaa. Viime vuoden kauneimmat – ja se kaikkein kaunein – julkaistaan näinä päivinä. Kokoelma on hyvä, paljon luovia ja taitavasti suunniteltuja ja toteutettuja, kauniita kirjoja. 25 kauneinta kiertää suuria kirjastoja Suomessa, Virossa, Saksassa ja Ruotsissa.

Lunta sataa tupaan kuitenkin Suomen kirja- ja painoteollisuudelle. Edellisvuosien
laskeva trendi näyttää jatkuvan. Edes suuret kustantajat ja mediatalot eivät näytä päässeen kunnolla kasvuun kiinni, vaikka taloussuhdanne on käväissyt viime vuosina huipussaan. Ja kyllähän tuossa kauneimpien kirjojenkin kokoelmassa on (ikävän) paljon muualla kuin Suomessa painettuja ja sidottuja kirjoja. Tästä huolimatta tilastojen ja tutkimusten valossa näyttää siltä, että suomalaiset ovat lukijoina edelleen maailman huippua.

Lukemiseen lasketaan myös kaikki sähköiset kirjat, äänikirjat ja digitaaliset oppimateriaalit. Lievää nousua viime vuonna tuli edellisestä vuodesta, kun kirjojen kokonaismyyntiin saatiin pieni, kolmen prosentin kasvu aikaiseksi. Kirjakauppaliitossa riemuittiin Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjan myyntiennätyksestä.

Mediaunioni heräilee talvihorroksestaan – on aika taas tiivistää tapahtumien tahtia. Yhdistyksen kokous huhtikuussa starttaa aktiivisten tapahtumien ketjun. Jos haluat vaikuttaa yhdistyksesi kehitykseen ja toimintaan, tee hallitukselle kirjallinen esitys (sähköpostitse info@mediaunioni.fi) 12.3.2019 mennessä, jotta asia voidaan sisällyttää yhdistyksen kokouksen esityslistalle.

Tänä 110-vuotisjuhlavuonna tapahtumia ja matkoja riittää taas moneen tarpeeseen. Kaikista tapahtumista löydät infoa tästä lehdestä ja jäsensivujen Tietoa tapahtumista -osiosta. Nähdään viimeistään juhlaristeilyllä!

Lystikästä kevättä ja tapahtumarikasta vuotta toivotellen!
Vesku
Yhdistysfaktori Vesa Salmi, puh. 050 467 9577
info@mediaunioni.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s