Harrastuksena Puijon portaat

Synnyin maaliskuun 9. päivänä 1934 Viipurissa Naistenklinikalla, ja muutimme Laatokan Karjalaan 1938. Voit arvata, mitä kaikkea karjalaiset ovat joutuneet kokemaan kahden sodan temmellyksessä. Olen elämäni aikana joutunut muuttamaan asuinpaikkaa noin 30 kertaa.

Aloitin työelämäni isäni kuoltua vuonna 1949 Mikkelin Sanomissa. Heti ensimmäisenä päivänä olin sterrassa (= stereotypia-osasto) valamassa konelatojille kankia (= valettu kirjapainometallitanko). Siinä sivussa valettiin kuvat ja logot matriisia käyttäen. Pääsin oppiin, ensin käsinlatojan- ja sitten konelatojan. Työtä riitti armeijaan lähtöön saakka. Palvelin Ilmavoimien viestikomppaniassa tutkanjohtajakoulutuksessa ja kävi niin, että Mikkelin Sanomat meni konkurssiin sillä aikaa.

Alpo Ojapelto portailla
Alpo aloittelemassa treeniä Puijon laelle: ylös 376 rappua, viisi kertaa kävellen ja kahdesti hölkäten eli yhteensä 2632 rappua.

Tärkeintä elämässäni ovat vaimo ja lapset sekä lastenlapset. Myös harrastuksia koetan ylläpitää: niitä ovat liikunta, mökkeily, matkailu, seuratoiminta ja tällä hetkellä tärkeimpänä rappukävely. Kuopion kuuluisan Puijon hyppyrimäen vieressä ovat maan parhaat treeniraput, askelmia alhaalta ylös kaikkiaan 376. Raput muodostuvat eri tasoista, joita on 18.

Treenini on ollut sama jo kuuden vuoden ajan. Se alkaa kävellen viisi kertaa ensimmäisestä rappuvälistä lähtien ja näin siirryn aina seuraavaan rappuryhmään. Kun saavun ylös viimeiselle tasanteelle, alkaa hölkkäosuus tai juosten takaisin alas ja taas kahteen kertaan kaikki 18 väliä. Yhteismääräksi tulee 2632 rappunousua ja saman verran alastuloa. Viime vuoden saldo on 381640 rappua eli 1045 rappua päivässä.

Varmaan joku ihmettelee tätä, mutta ei se niin hirveää ole. Alkuun hankalaa oli alastulo, etenkin jyrkemmillä rappuosuuksilla. Tulkaa toki ohi kulkiessanne tutustumaan Puijon rappuihin. Googlaamalla Puijon raput ja Ojapelto löytyy osumia. Sauli Niinistön pyrkiessä presidentiksi hän kävi Kuopiossa, vaihdoin silloin muutaman sanan hänen kanssaan sotilaspoika-ajoista ja samalla tuli esille tämä harrastus. Hän sanoikin huomanneensa Iltasanomissa olleen jutun ja toivotti tsemppiä.

Täytyy tunnustaa, että olen harrastanut muutakin urheilua. Helpompi olisi sanoa mitä en ole harrastanut, olen kaikkiruokainen. Yhden neuvon voin antaa: kokeilkaa rappukävelyä. Minulle se on tuonut pelkkää hyvää. Iäkkäänä on tasapainon hallinta eri tilanteissa tärkeää, ja siihen rappukävely auttaa hyvin.
Teksti ja kuva Alpo Ojapelto.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s