Helsingin Seniorifaktoreiden historiaa

Helsingin Seniorifaktorit sai alkunsa, kun joukko työelämän jo jättäneitä, aktiivisia miehiä oli innokkaita kokoontumaan yhdessä ja tapaamaan ikätovereitaan. Helsingin Faktoriklubi oli toiminut jo yli 60 vuotta, kun tammikuussa 1968 klubin vuosikokouksessa päätettiin eläkeläiskerhon perustamisesta sen yhteyteen. Kokous antoi faktori Edvin Simulan tehtäväksi hoitaa kerhon perustamisen vaatimat järjestelyt.

Perustava kokous pidettiin 6. maaliskuuta 1968. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Yrjö Harras. Kerhon nimeksi tuli Helsingin Faktoriklubin Ukkofaktorikerho. Kerho sai pääkaupunkiseudun graafisen alan yrityksiltä avustuksia, joilla saatiin pohjakassa toiminnan käynnistämiseen. Nimi pelkistyi myöhemmin Ukkofaktoreiksi.

Seniorifaktorit_Bratislava
Seniorit kulttuurimatkalla Bratislavassa Kansainvälisen lasten taidetalon edustalla keväällä 2017.

Alkuvuosien toiminta koostui enimmäkseen kokouksista ja esitelmätilaisuuksista.
Ensimmäiset pikkujoulut pidettiin jo perustamisen jälkeisenä vuonna ja ensimmäinen ulkomaanmatka suuntautui Ruotsiin laivalla vuonna 1970. Tälle ja monille muille matkoille sekä retkille myös aviopuolisot saivat osallistua.

Vuoden 1972 jälkeen toiminta hetkeksi hiipui, kun useita jäseniä poistui aktiivitoiminnasta.

Kerhon toimintaa elvytettiin hankkimalla kokouksiin mielenkiintoisia luennoitsijoita sekä lisäämällä tutustumiskäyntejä ja vierailuja. Toiminta jatkui 1990-luvulle aktiivisena, kunnes vuosikokouksessa 1994 kukaan ei halunnut puheenjohtajaksi. Johtokunta kuitenkin saatiin kasaan. Seuraavana vuonna kaikki vastuuhenkilötkin saatiin valituiksi, ja puheenjohtajaksi valittiin Raimo Johansson. Kerhoon kuului tuolloin yli 300 jäsentä.
1990-luvun lopulla eläkeläiset eivät enää olleet kiinnostuneita Ukkofaktoreiden toiminnasta. Keväällä 2000 pidetyssä vuosikokouksessa todettiin, että eväitä kerhon toiminnan jatkamiselle ei enää ollut. Kerho päätettiin yksimielisesti lopettaa.

Lopettamispäätös edellytti toisen yleiskokouksen pitämistä, ja purkukokous oli määrä pitää syksyllä. Mutta ennen viimeistä kokousta juuri eläkkeelle jääneet Antero Akkila ja Aulis Ruhtila pitivät kesän aikana oman kokouksensa helsinkiläisellä terassilla ja päättivät, että kerhoa ei lopeteta. Niinpä he alkoivat valmistella kerhotyön jatkamista.

Ukkofaktorien yleiskokous lokakuussa tekikin päätöksen, että toiminta jatkuu. Samalla perustettiin työryhmä, joka sai tehtäväkseen laatia uudet säännöt. Päätettiin myös, että kerhon nimi vaihdetaan, sillä mukaan toimintaan haluttiin myös eläkkeellä olevat  naisfaktorit. Tammikuun 2001 vuosikokouksessa kerhon nimeksi tuli Helsingin Faktoriklubin Seniorit. Puheenjohtajaksi valittiin Aulis Ruhtila ja sihteeriksi Antero Akkila. Näin toiminta saatiin uuteen nousuun.

Uuden tilanteen edessä oltiin jälleen, kun Mediaunioni MDU ry 1.1.2014 alkaen muuttui edunvalvontaliitosta ammatillis–aatteelliseksi yhdistykseksi. Kaikki MDU:n yhdistysten työssä käyvät jäsenet liittyivät Ammattiliitto Pro ry:hyn. HFK:n seniorit joutuivat eroamaan Helsingin Faktoriklubista. Jäsenkokouksessa 5.10.2016 vahvistettiin kerholle
uudet säännöt, ja samalla kerhon nimeksi tuli Helsingin Seniorifaktorit. Seniorifaktoreiden uudet säännöt mahdollistavat myös kaikkien Mediaunionin
eläkeläisjäsenten kuulumisen Helsingin Seniorifaktoreihin. Tällä hetkellä jäsenmäärä
on noin 550 jäsentä. Vuodesta 2006 lähtien puheenjohtajana on toiminut Heikki Immonen.

Nykyiseen johtokuntaan kuuluvat puheenjohtajan lisäksi sihteerinä Keijo Lehto, rahastonhoitajana Irma Piironen, varapuheenjohtajana Jukka Lahti ja jäsenenä
Kari Honkanen. Johtokunnan varajäseninä ovat Pentti Mäkinen ja Pertti
Röntynen. Jäsenkokouksia pidetään seitsemän kertaa vuodessa. Toiminnan kulmakivinä
ovat tutustumiskäynnit, teatterivierailut, kylpylä- ja kulttuurimatkat ulkomaille
sekä pikkujouluristeilyt. Tilaisuuksiin on osallistunut keskimäärin 20–40 henkilöä/tapahtuma.

Teksti Irma Piironen, kuva Keijo Lehto. Lähde: Markku Kuusela: Faktorianalyysi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s