Postimaksu maksettu

Elimme 1990-luvun alkua. Faktorina Hämeen Sanomat Oy:ssä vastaanotin asiakkaamme aineistoa Tuuloksen Joulu -nimiseen lehteen. Päätoimittajana oli paikallinen kirkkoherra, joka toimitti aineiston kirjapainoon.

Yksi juttu oli hieman myöhässä, ja sen toimittamisesta huolehtisi suoraan kirjapainoon jutun kirjoittaja Hjalmar Munsterhjelmin sukuun kuuluva henkilö Helsingistä. Näin sovimme ja jäin odottelemaan. Viikko vierähti, lehden aineisto oli vedosvaiheessa sivuiksi taitettuina, mutta tärkeä juttu puuttui. Soitin kirkkoherralle ja pyysin häntä kiirehtimään puuttuvaa tekstiä. Hän lupasi heti soittaa kirjoittajalle ja sopivasti uhkaillakin maallisin sanoin. Seuraavana päivänä konttoriin ilmestyi arvokkaan näköinen herrasmies, joka kyseli minua. Miehellä oli tyylikäs ulsteri, ja silmiin pistävää oli kaulahuivin erikoinen käyttö ulsterin päällä eikä, kuten yleensä, asun alla. Arvasin heti, että nyt oltiin kulttuurin äärellä. Esittäytyessä hänen sukunimensä kuulosti niin juhlalliselta, että minun oli vaikea siihen vastata ”Parkkonen”.

Mies otti ajan patinoimasta nahkaisesta salkustaan nipun papereita ja ojensi huolellisesti konekirjoitetut liuskat. Silmäilin
tekstiä, josta pystyin heti arvioimaan jutun sekä kuvien mahtuvan kahdelle sivulle, juuri kuten oli ilmoitettu. Herra Munsterhjelm halusi nähdä vielä vedokset ja pyysi saada kirjekuoren osoitteensa kirjoittamista varten. Olin hämmentynyt hänen nokkeluudestaan. Teksti kirjoitettiin pikavauhtia ja taitettiin kahdeksi sivuksi. Laitoin vedokset Munsterhjelmille osoitettuun kirjekuoreen ja vein sen lähtevän postin laatikkoon.

Parin päivän päästä pöydälleni ilmestyi tutun näköinen kirjekuori. Munsterhjelmin osoitteen kohdalle oli liimattu lappu: ”Palautetaan lähettäjälle” ja nuoli osoitti Hämeen Sanomat Oy:n logoa. Näin, että kirje oli avattu, mutta suljettu liimaamalla uudestaan. Otin vedokset esille ja huomasin lopussa tekstin: ”Yksi korjaus ja saa painaa”.

Teksti Seppo Parkkonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s