Helsingin Faktorilaulajat PITKÄSSÄ JUOKSUSSA– LYHYESTI

Kuoron perustamiseen Helsingin graafisen ammattikunnan keskuuteen vei aikaa lähes 80 vuotta. Perustamista yritettiin neljä kertaa alkaen vuodesta 1869 ennen lopullista onnistumista. 

Kuoro saatiin perustettua 25.11.1942 Faktorilaulajat – Faktorssångare nimisenä. Myöhemmin – vuonna 1966 – nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa.

Ryhmäkuva Helsingin Faktorilaulajien täyttäessä 70 vuotta. Kuvassa seisomassa (vas.): Veikko Viljanen, Toivo Nikkanen, Kari Korhonen, Esko Ruohonen, Hannu Rättö, Arjo Rautio, Reijo Siljamäki, Harri Hynninen, Pellervo Winter, Jukka Lahti, Veikko Dolk, Kalevi Martikainen, Mikael Streng, Vesa Salminen, Oiva Salovuo ja Tapio Pättiniemi.

Jäsenten määrä on vaihdellut vuosien aikana, suurimmillaan se on ollut 46 miestä. Pitkän aikaa laulajien määrä oli vakiintunut 25 – 30 mieheen. Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa laulajien määrä on 16, vähemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tätä päivää

Vanhan ja uudenkin ohjelmiston harjoittelu on kuorotoiminnan ydintä. Kuoron osaaminen ja tunnettuus olivat hyvällä mallilla, siksi saimme usein vastaanottaa esiintymiskutsuja. Olemme aktiivisesti tarjoutuneet esiintymään mm. sairaaloihin, vanhainkoteihin ja vanhusten palvelutaloihin. Laululliset tervehdykset on aina otettu vastaan kiitollisuudella. Monissa kohteissa vierailumme on vakiintunut vuosittaiseksi tapahtumaksi.

Kuorolaisten keskeinen vapaa-ajan toiminta on ollut moninaista. Esimerkkeinä kuoron koko perhettä koskevat talvipäivät sekä aikuisväen keskeiset kuusenkaristajaiset. Molemmat pysyivät kuoron ohjelmassa vuosia.

Kuoro on tehnyt kotimaassa puolisoittensa kanssa monia yritysvierailuja ja erilaisia kulttuurimatkoja. Yhdessäoloa vietettiin useasti pidennetyn viikonlopun muodossa Faktoriliiton lomakylässä Kuhmossa.

Lauluharrastuksen jatkuvuuteen on suuresti vaikuttanut tekemämme ulkomaan matkat.   Kohteina ovat olleet 22 Euroopan maata, joissa monessa on vierailtu useammankin kerran. Vain kuorolaisten tekemiä matkoja ovat olleet ulkomailla pidetyt omat konsertit sekä kuorojen erilaiset yhteiskonsertit ja tapahtumat. Ulkomailta tulleisiin vierailukutsuihin on yleensä lähdetty yhdessä puolisoitten kanssa. Lisäksi reissuja on tehty vain matkailumielessä.

Kansainvälisyys toiminnassamme

Aktiivisen kansainvälisen toiminnan voidaan katsoa alkaneen vuonna 1961, jolloin Stockholms Faktorsskör saapui vieraaksemme 17 miehen ja avecien voimin. Vierailun aikana pidettiin yhteinen konsertti, jossa muodostettiin kuorojemme välille veljeskuorosuhde. Aloimme vierailla toistemme luona kumpikin kerran viiden vuoden ajanjakson sisällä. Tapaamiset loppuivat jonkin ajan kuluttua ruotsalaisen kuoron lopetettua toimintansa laulajien vähetessä merkittävästi.

Kansainvälisen Faktoriunionin kutsu tulla esiintymään Saksan Faktoriunionin 75-vuotisjuhlille Berliiniin vuonna 1971 oli kuorolle merkittävä. Otimme kutsun vastaan kiitollisina ja ylpeinä saamastamme huomiosta. Matkasta tuli mieliin painuva monien värikkäitten tapahtumiensa johdosta.

Missä ikinä olemmekin liikkuneetkaan, on laulaminen se meidän juttu. Esittämämme laulut ovat olleet pääosin suomenkielisiä, mutta usein on pyritty esittämään yksi kulloisenkin kohdemaan laulu heidän omalla kielellään. Tuskin olemme aina tulleet sanoissamme ymmärretyksi, lauloimmepa millä kielellä tahansa.

Jokainen ulkomaanmatkamme on meille ollut kuin huumetta. Matkat antavat mahtavan piristysruiskeen innostukselle ja jaksamiselle meille mieluisan toiminnan parissa.

Kuoro esiintymässä Vaasanaukiolla 25.8.2016 Taiteiden yö -tapahtumaan liittyvässä KuvataidettaVaasankadulla -näyttelyn avajaisissa.

Tulevaisuuden näkymät

Tänä vuonna kuoro tulee toimineeksi 75 vuotta. Tulevaisuus tuo mukanaan monia toimintaamme vaikuttavia asioita, joihin meidän tulee löytää ratkaisuja ensi tilassa. Riittääkö nykyisillä kuoron jäsenillä vielä voimia jatkaa? Millä keinoin voisimme kartuttaa laulajien määrää? Miten saamme tarpeelliset varat toimintaamme varten?

Ikääntyminen on yksilötasolla hyvin merkittävä seikka. Kuoron tämänhetkisten jäsenten keski-ikä on noin 74 vuotta. On luonnollista, että ikääntyessämme fyysinen kunto saattaa heiketä siinä määrin, että jatkamiseen ei enää ole mahdollisuutta syystä tai toisesta. Motivaatio jatkaa harrastusta tulee koetukselle.

Laulajien saaminen kuorolaulun pariin on yhteinen ongelma lähes kaikissa mieskuoroissa. Meidän kohdallamme rajoitteena on ollut se, että emme Faktoriklubin harrastuskerhona olleet saaneet ottaa riveihimme Faktoriklubiin kuulumattomia henkilöitä. Tästä oli syntymässä todellinen uhka toiminnallemme.  Klubin kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena tuo asia korjattiin. Otimme välittömästi kuoroomme alan ulkopuolisina viisi rutinoitunutta laulajaa. Heistä kolme jatkaa yhä joukossamme.

Taloudellisessa mielessä elämme kovia aikoja. Toiminnan kivijalaksi olivat muodostuneet Faktoriklubilta sekä Faktoriliitolta, viime aikoina MDU:lta, saamamme toiminta-avustukset. Näitten avulla on minimissään saatu taattua kuorotoiminnan jatkuminen faktorikunnan piirissä näihin. Muihin kuoron yleisiin kuluihin tarvittavat varat on pääosin kerätty maksullisilla esiintymisillä sekä ilmoitushankinnalla kevätjuhliemme käsiohjelmiin.

Nyt elämme kuitenkin tätä päivää. Kuoron tukijalka murenee kovaa vauhtia. Faktoriklubin rahahanat ovat nähdäksemme täysin sulkeutuneet, maksulliset esiintymiset ovat minimissään ja ilmoituksin toimintaamme tukeneet yritykset lähes kaikonneet.

Tulevaisuutta on aina vaikea ennustaa. Jaksamme vielä uskoa, että pyrkimällä eteenpäin vaikeuksista huolimatta voimme edelleen ylläpitää mieskuorolauluharrastusta maailman ainoana graafisen alan mieskuorona. On vain luotettava siihen vähäiseen valoon, mikä vielä tunnelin päästä näkyy. Peliä ei ole vielä menetetty. Eihän?

Teksti Tapio Koivuniemi, puheenjohtaja, Helsingin Faktorilaulajat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s