Työmahdollisuudet, kouluttautuminen

Viestintäalan koulutustoiminta vieraili kokouksensa yhteydessä suurehkossa alan yrityksessä. Kutsutaan yritystä tässä vaikkapa nimellä ”firma A”. Keskustelimme mm. siitä, millaisia työtehtäviä on tarjolla. Kävi hyvin selväksi, että kaksi osaamisalaa on ylitse muiden: koodaaminen ja myyminen.

Koodareista firma kilpailee varsinaisten ohjelmistoyritysten kanssa. Usein nuo kilpailijat myös työnhakijan näkökulmasta ovat paljon houkuttelevampi kuin firma A. Ilmeisesti erilaiset vincitit, supercellit, siilit ja muut näyttävät koodarin cv:ssä paljon paremmilta, kuin oman alamme yritykset.

Entä se toinen joukko missä työtä olisi tarjolla eli myynti? Siellä tarvittaisiin ratkaisumyynnin osaamista. Ei riitä, että tuntee tuotteensa ja palvelunsa, pitää löytää keino päästä asiakkaan iholle ja saavuttaa tämän luottamus. Ensin on päästävä luottamukselliseen keskusteluun ja saatava asiakas avautumaan omasta bisneksestään. Sen lisäksi pitää vielä rakentaa tälle ratkaisu, jollaista ei kenties ole vielä olemassa – sen paremmin oman kuin kilpailijayrityksenkään valikoimissa.

Marraskuisen Mediapäivän ohjelma heijasteli hyvin yllä kuvattua rekrytoinnin haastetta. Yritykset, jotka haluavat selviytyä ja olla olemassa tulevaisuudessakin, myös satsaavat siihen.

Muuttuvan viestintäalan kehitys näkyy välillä raadollisesti yt-menettelyissä, joissa työnantaja vaihtaa vanhoja työntekijöitä uusiin osaajiin – siis henkilöihin, joilla on uudenlaista osaamista. Henkilöstösuunnitelmat eivät huomioi sitä, että pitkäjänteisesti nykyistä henkilöstöä kehittäen ja kouluttaen osa rekrytoinnissa voitaisiin korvata oman talon sitoutuneilla ja kokeneille osaajilla. Vastuu kuuluu toki meille työntekijöillekin. Omaa osaamista on kehitettävä.

Kun viestintäalan peruskoulutus yhdistyy uuteen media-alan perustutkintoon, on turha surra vanhojen tehtävä- ja koulutusnimikkeiden katoamista. Nimikkeet eivät tuo työtä, kehityksessä mukana oleminen ja sen ennakoiminen tuo.

Mikko Honkanen
sopimusalavastaava, Ammattiliitto Pro
mikko.honkanen@proliitto.fi
@HonkanenMikko

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s