Savo-Karjalan Faktorit ja toimihenkilöt 80 vuotta

Komean ammattinimikkeen juhla

Kuopiossa vietettiin Savo-Karjalan Faktorien 80-vuotisjuhlaa. Monelle lukijalle ei ammattinimike faktori taida enää paljon sanoa. Edes lehtitalojen nuorempi väki ei taida tietää termiä muuten, kuin matematiikasta.

Voisi melkein sanoa, että kirjapainoon liittyvänä ammattinimikkeenä faktori on jo menneen vuosituhannen juttuja. Warkauden Lehdessä faktorit menivät heille myydyn siviilipainon mukana vuonna 1993, ja monet myllerrykset ovat heilutelleet alaa. Yhdistys kuitenkin elää, vaikka jäsenten nimikkeissä ei yleensä faktoria löydy, mutta siitä enemmän jäljempänä.

Kääriäinen, Koivisto ja Aho
Kääriäinen, Koivisto ja Aho

Faktori oli kirjapainohistoriassa merkittävä henkilö. Kun aiottiin perustaa kirjapaino, piti sille ensimmäiseksi löytää faktori. Johan Anton Karsten sai Senaatilta luvan perustaa Kuopioon ensimmäisen kirjapainon vuonna 1841. Hän valitteli, että sellaista latojaa, joka kelpaisi faktoriksi ei ollut helppoa löytää, varsinkin kun ne miehet ovat harvoin raittiita.

Syksyllä 1842 Viipurissa ja Sortavalassa toiminut Carl Wilhelm Holmström kuitenkin muutti Kuopioon, otti vastaan faktorin tehtävät ja Savon ensimmäinen kirjapaino käynnistyi 1843 alussa.
Varkaudessa 1919 perustettu Warkauden Lehti painettiin lähikaupungeissa, kunnes A. Ahlström Osakeyhtiössäkin herättiin oman kirjapainon perustamiseen. 1929 aloittaneen, Ahlströmin johtavien virkailijoiden perustaman Warkauden Kirjapaino Oy:n faktoriksi palkattiin Tilgmannilta Helsingistä August Schaupp, joka sitten pysyikin kirjapainon johdossa 35 vuotta. Schauppin avuksi palkattiin myyntifaktori Ensio Paarnio, joka otti kirjapainon vedettäväkseen 1964.

Warkauden Lehden painamisen ohella kirjapaino toimi Ahlström-konsernin omapainona ja tarjosi palveluita myös alueen kaikkiin painotarpeisiin. 1970 siirryttiin offset-tekniikkaan ja faktorikuntaa vahvistettiin 1971 tuotantofaktori Raimo Väyrysellä, joka toimi myöhemmin kirjapainonjohtajana. Samana vuonna rekrytoitiin kaksi lehtifaktoria; Heikki Lankinen Joensuusta ja Esko Laine latomakoneen äärestä. Eskonhan tunnemme myös viimeisestä urastaan WL:n urheilutoimittajana.

Lähteenäni käyttämäni Kyösti Taanilan Warkauden Kirjapaino-osakeyhtiön 50-vuotishistoriikissa mainittujen jälkeen faktoreita olivat ainakin Ari Laurikainen ja Harri Siiskonen.

Faktoriksi on pätevöidytty perinteisesti työn ohella. Vuosina 1945–1985 toimi koulutusmalli, jossa Faktorikoulu suoritettiin iltaopetuksena Helsingissä. Faktorikoulun jälkeen todettiin tarve jatko- ja täydennyskoulutukselle, jota varten luotiin monimuoto-opetukseen perustuva Faktori- ja keskijohdon tutkinto FKT. Tämän meille maalaisillekin sopivan koulutuksen ensimmäinen kurssi oli 1986–1987. Viimeisimpänä faktorikoulutuksena on synnytetty Faktorin erikoisammattitutkinto, jonka Ammattienedistämislaitos AEL aloitti 2000-luvulla.

Minä ryhdyin faktoriksi ollessani Warkauden Lehden uutispäällikkönä 1984–89 ja suoritin FKT:n toisen kurssin 1987–88. Päättelin, että pitää hankkia pätevyys, jolla pärjää jopa rotaatiopainajien kanssa siitä mille sivulle saa väriä. Vähän vakavammin ajattelin, että lehtitaloissa kokonaisnäkemyksellä, joka koostuisi viidentoista vuoden toimittajakokemuksesta ja kymmenen vuoden silloin ATK:nä tunnetun tekniikan käytännön paikoin syvällisestäkin opettelusta, luulisi olevan kysyntää, kun siihen yhdistettäisiin graafisen alan viimeisin tutkinto.

Lehtitaloissa ei sellaista kysyntää kuitenkaan ainakaan Joroisissa asuen löytynyt. Päädyinkin yhteen perinteisistä faktorien ammateista, eli myymään järjestelmäratkaisuja kirja- ja lehtipainoille. Kun aloitin Altim Controlilla myyntineuvottelijana, liityin piakkoin myös Savo-Karjalan Faktoreihin ja siellä on nyt viihdytty mukavassa porukassa, joista osa oli aikanaan myös asiakkaita, neljännesvuosisata.

Roope Roinisen pöytäseurue
Roope Roinisen pöytäseurue

Vaikka kirjapainotoiminta alkoikin Kuopiossa jo 1800-luvun puolivälissä ja Faktoriliitto perustettiin Venäjän vallan aikana 1909, liiton suunnitelmien mukaan koko Itä-Suomen alueen kattava Kuopion Faktorikerho perustettiin 16.11.1936. Nimi muuttui jo 1948 toiminnankin mukaisesti Savo-Karjalan Faktorikerhoksi ja 1994 Savo-Karjalan Faktorit ry:ksi. Nyt nimeen on liitetty faktorien lisäksi myös toimihenkilöt ja yhdistyksestä on tullut osa Ammattiliitto PRO:ta.
Faktoriliitosta tuli 1990-luvulla modernimpi Mediaunioni. Ammattiyhdistystoiminnan siirtyessä 2014 PRO:lle ammatillis-aatteellinen yhdistys, jossa me eläkeukotkin olemme täysivaltaisia jäseniä. Savo-Karjalan Faktorit ja toimihenkilöt on onnistunut pitämään huolta myös nuoremmista, vaikka meitä assosioituneita huru-ukkoja onkin puolet, on ammatissa toimivia saman verran.

 

Omalta osaltani tämä syksy on kulunut 80-vuotispäivän kunniaksi tehdyn julkaisun teossa. Yhteistyössä eläköityneiden faktorikaverieni Aulis Harjun ja Kari Koiviston kanssa aikaansaamaamme harrastajatuotetta voi osittain pitää myös historiikkina.

Julkaisu sisältää päivityksen tapahtumiin viimeisen kymmenen vuoden ajalta, edellinen julkaisuhan painettiin 70-vuotisjuhlille ja sitä edellinen 60-vuotisjuhlille. Keräsimme siihen myös perinteisten toimintapaikkojen kirjapainohistoriaa ja faktorien omista uristaan kirjoittamia henkilöhistorioita.

Eero Määttä
Eero Määttä

Jäsenille menevän jakelun lisäksi tarjoamme kappaleet myös alueemme kaupunginkirjastoille, että muutkin voisivat perehtyä mitä nämä kunnianarvoisat faktorit ovat tehneet. Minusta tämä 80 vuotta on ollut merkittävää ammatillista yhteistyötä, jonka jälkiä pitää osana kansallista historiaa tallettaa, vaikka sitten näin harrastajavoimin.

Teksti Osku Palonen. Julkaistu Warkauden Lehdessä 16.11.2016                         

Juttu Savon Sanomissa 7.12.2016
Juttu Savon Sanomissa 7.12.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s