Surullinen näkymä

Karavaanarina olen aina hurahtanut kurkistelemaan seuraavan mutkan taakse. Usein näkymät ovat viehättäviä maisemia ja vanhoja rakennuksia, mutta silloin tällöin eteen putkahtaa surullinen kuva menneestä.

Toukokuussa palailin ystävieni kanssa Bordeuxin suunnasta kohti Normandiaa. Pienellä sivuliikkeellä Limogesiin päin oli mahdollista nähdä eräs merkittävä sotamuisto, Oradour-sur-Glane.

Surullinen päivä oli 10. kesäkuuta 1944. Heti Normandian maihinnousun jälkeen natsit tuhosivat rauhallisen ranskalaiskylän, jossa oli 700 asukasta. Tuhoamisen syistä kerrotaan erilaisin tarinoin, mutta tosiasia on, että käsky tuli korkealta sotilasjohdolta. Eri asia sitten, että kuuliko humalassa ollut luutnantti väärin kylän nimen.

Väitettiin vastarintaliikkeen tuhonneen kaksi saksalaista upseeria ajoneuvoon ja että tekijät olisivat olleet Oradour-sur-Glanesta. Joka tapauksessa tapahtumapaikka oli melko kaukana kostokohteesta.

Natsit tuhosivat kylän täydellisesti, vain muutama henkilö pääsi livahtamaan tai piiloutumaan. Lapset ja vanhukset piiloutuivat kirkkoon, jonne heidät ammuttiin ja poltettiin.

Myöhemmin läheisestä Limogesin kaupungista tuli bussi Oradouriin. Matkustajat käskettiin ulos bussista, ja ne joiden koti oli Oradour-sur-Glanessa, määrättiin kahdeksi tunniksi katsomaan ja kuulemaan kylän tuhoamista.

Verilöylyn syyllisiä etsittiin kauan. Tuomioitakin tuli, mutta varsin lyhyitä, kunnes vuonna 1983 Itä-Berlinissä pidätetty luutnantti tunnusti tapahtuman.

Ranskan presidentti De Gaule määräsi Oradour-sur-Glanen säilytettäväksi sellaisenaan muistuttamaan jälkipolville sodan julmuudesta.

Kylän hautausmaalla joutuu monta kertaa pyyhkimään silmäkulmaansa. Samassa hautakivessä on koko perhe ja kuolinpäivä sama 10.6.1944.

parkkonen

Pahuus ja ahneus ovat pysyviä olotiloja. Historia sen kertoo ja mikä erikoista, pahiksilla ei aina ole ruskeat silmät ja partainen leuka. Kaikissa tapauksissa taustalla on johto tai joukko johtajia, joiden mielenterveydessä on isoja puutteita.

Seppo Parkkonen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s