Mitä on suhdetoiminta?

Faktori-lehdistä poimittua – 50 vuotta sitten

FAKTORI 5 ja 7/1966
SUOMEN FAKTORILIITON LIITTOHALLITUS kutsui jäsenet ja muut asiasta kiinnostuneet opintopäivälle Kauppakorkeakoululle Helsinkiin 17.9.1966. Yleisaiheeksi oli valittu ajankohtaiseksi tullut PR- eli suhdetoiminta. Aiheen valintaan vaikutti se seikka, että ammattiin liittyvä yleissivistys oli yhtä tärkeää kuin ammattisivistyskin, sillä ammattiin kuuluvia muita monenlaisia tehtäviä osaamaton on useinkin avun tarpeessa.

Opetusneuvos Antero Rautavaara totesi Työnjohtajan vaikutus työpaikkahenkeen -luennossaan: ”Johtaminen on helppoa – nimittäin alokaskomppanian johtaminen. Käskystä se siirtyy ylös ja alas, maahan tai puuhun, ja salamavauhdilla. Suomalaisen työntekijän johtaminen onkin sitten eri asia.” Hän jatkoi vielä: ”Oltakoonpa näistä johtamiskaavoista mitä mieltä hyvänsä, yksi pätevä sääntö voidaan kuitenkin muodostaa: miestyönjohtaja ohjatkoon naisryhmien työtä aina ulkoapäin. Tämä sen vuoksi, että miehen on mahdottomuus oppia ymmärtämään naisen psyykeä. Muunlainen johtamistapa tulee epäonnistumaan.”

Opintopäivä kiinnosti jäseniä, sillä lähes parisataa faktoria ympäri maata oli saapunut kuuntelemaan luentoja. Aktiivisuus oli huippuluokkaa, sillä vuoden 1965 lopussa jäseniä oli 719.

Opintopäivän päätteeksi kokoonnuttiin veljesiltaan, jonka suhdetoiminnan merkeissä kruunasi kauniimman sukupuolen läsnäolo.

 

FAKTORI 7/1966
GRAAFISEN KESKUSLIITON kanssa järjestettiin 23.5.–3.6.1966 alan kesäkurssi. Se pidettiin runsaasta osanottajamäärästä johtuen Helsingin Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksessa eikä Myynti- ja Mainoskoulun huoneistossa, kuten ennakolta oli tiedotettu. Kurssi oli tarkoitettu ammattimiesten jatkokoulutusta varten. Lisäksi niille faktorikouluun pyrkijöille, joilla ei ollut tilaisuutta suorittaa Ateneumissa toimivan Taideteollisen Oppilaitoksen 3-vuotista alan iltakurssia, oli kurssille osallistuminen yhtenä pääsyvaatimuksena. Osanottajista 31 oli Helsingistä ja 18 muilta paikkakunnilta.

Neljännen kerran järjestettiin myös Graafisen Keskusliiton kanssa 6.–10.6.1966 faktorien jatkokurssi Mukkulan kartanossa Lahden lähistöllä. Kolmen kesän sarjan jälkeen aihepiiri oli suunnilleen samanlainen kuin ensimmäisellä kurssilla kesällä 1963: johtamistaito, myyntitoiminta, kirjapainon organisointi, oppilaskasvatus, uusi lainsäädäntö. Osanottajia oli 23 eri paikkakunnalta yhteensä 44, joista pitkämatkaisimmat olivat Oulusta, Kemistä ja Kemijärveltä. Rajoitettujen opetustilojen vuoksi tuotti suuria vaikeuksia ottaa mukaan kaikkia kurssille pyrkijöitä. Kylläpä 50 vuotta sitten jäsenet olivat aktiivisia!

Tekstit toimitti Jorma Suomi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s