Now we are talking – inket on täällä

On tätä odotettukin. Graafisen alan opintojeni alussa, juuri ennen vuosituhannen vaihdetta, kerrottiin tuoreille opiskelijoille kaksi totuutta: ala ukkoutuu, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Tulee valtava työvoimapula, ja inkjet-teknologia ihan nurkan takana murtaa koko alan.

drupa_dsc_6809

Ensimmäinen totuus meni hieman hutiin digitalisoitumisen pyyhkäistyä sekä printin tarvetta että tekemistä mukanaan. Mutta toinen totuus on täällä tänään. On todella hienoa nähdä, kuinka inkjet on tullut ja haastaa muun printin.

Komorin osastolla.
Komorin osastolla.

Piipahdettuani viime syksynä Jyväskylässä melko vaatimattomilta vaikuttaneilla FinnGraf-messuilla pohdin ennalta, mahtaako Drupa vielä tuntua Drupalta henkilökohtaisen kahdeksan vuoden messutauon jälkeen. Ilokseni voin todeta, että Drupa näyttää vielä olevan voimissaan. Toki painopiste on muuttunut. Suurimmat osastot ovat digiprintin tekijöillä. Ja digiprintin kulmakiveksi näyttää nousseen pakkaus- ja etikettipainaminen, jotka molemmat ovat saaneet uusia mahdollisuuksia digipainatuksesta.

Lisäksi hauskan lisän tuo se, että perinteiset painokonetoimittajat ovat lähteneet digitekniikkaa kehittävien laitevalmistajien mukaan tarjoamalla omaa osaamistaan paperin liikuttamisessa. Mm. Konica Minolta tekee hyvää yhteistyötä Komorin kanssa. Konica Minolta tuottaa laitteisiin inkjettulostustekniikan, ja Komori tuottaa paperin kuljetuksen mekaniikan.

Konica Minoltan Johanna Neiglick ja Edita Prima Oy:n Pekka Ollikainen tutustuvat AccurioJet KM1 –inkjetpainokoneeseen.
Konica Minoltan Johanna Neiglick ja Edita Prima Oy:n Pekka Ollikainen tutustuvat AccurioJet KM1 –inkjetpainokoneeseen.

Mr Landa tuo mielestäni jäyhään printtimaailmaan hyväntuulista, Apple-henkistä kulttimeininkiä ja uskoo vahvasti omaan erilaisuuteensa. On hatunnoston arvoinen asia, että joku tekee asioita eri tavalla kuin muut poiketen elektrofotografian ja inkjet-tekniikan saralta. Kyseisen henkilön johdolla on ensin kehitetty Indigo-digipainokoneet, joilla on vahva ja vankka asemansa. Nyt perässä seuraa Landan kehittämä nanoteknologia ja aivan oma genrensä. Jännityksellä seuraan, ketkä osaavat, uskaltavat, pystyvät tai kykenevät ottamaan ison harppauksen ja lähtevät tähän laitemaailmaan mukaan.

Digitaalisuus tulee

Kyllä, digitalisuus tulee, mutta printti jollain tavalla varmasti säilyy. Vahvana suuntauksena näytti messuilla olevan, että useampi laitetoimittaja on edistää toimintaa pakkauspainamisen saralla. Düsseldorfin messuilla vahvasti näkyi myös, että maailma kehittyy ihan toisaalla. Yhä useampi messuvieras on aasialainen. Ko. maailmankolkalla keskiluokka on lisääntyvä luonnonvara ja kuluttaminen kasvaa aivan varmasti. Printti printtinä ja pakkauksina tulee sillä suunnalla vain lisääntymään.

Euroopassa, aasialaisten ulkoilmamuseoksi tituleeraamalla mantereella, pääpaino kehityksessä, volyymissa ja suunnassa on Keski-Euroopassa. Skandinavialla on toki tarpeensa, mutta volyymit ovat sen verran pieniä ja suuren osan sen tuotantotarpeeesta tarjoavat kustannuskykyiset Baltian maiden toimijat, joten printin näkymät täällä ymmärrettävästi ovat nihkeämmät.

Tunnelmaa Xeroxin messuosastolta, mukana kuvissa mm. Edita Priman Jarmo Perttunen, Jukka Kortelainen ja Pekka Ollikainen sekä Xeroxin Janne Tilli.
Tunnelmaa Xeroxin messuosastolta, mukana kuvissa mm. Edita Priman Jarmo Perttunen, Jukka Kortelainen ja Pekka Ollikainen sekä Xeroxin Janne Tilli.

Nämä messut jäävät varmasti kaikkien mieleen siitäkin, että maailman muuttuminen on hyökännyt myös perinteisille Drupa-messuille. Päivänä, jona MDU:n messuvieraat saapuivat pelipaikoille, oli Saksan poliisi paljastanut terroristisolun, joka suunnitteli iskua juuri Düsseldorfiin. Yhtenä messupäivänä oli osa messuhalleista suljettuna pommiuhan vuoksi – syynä oli kaiketi itäiseltä portilta löytynyt yksinäinen laukku, jonka alkuperästä ei ollut tietoa. MDU:n porukan jo kotiuduttua saimme lukea uutisista, kuinka messualueella varsinaisten messuhallien lisäksi sijainneessa ja pakolaisten vastaanottokeskuksena toimineessa hallissa oli ollut massiivinen tulipalo.

Seuraavan Drupan mainostettiin olevan jo kolmen vuoden kuluttua, mutta hetki messujen jälkeen tulikin tieto, että seuraavat messut ovat vasta neljän vuoden kuluttua. Ilmeisesti näytteilleasettajien toivetta neljän vuoden messutaajuudesta oli kuunneltu tarkalla korvalla. Jää vain nähtäväksi, mitä kaikkea muuta tässä vielä ehtii tapahtua. Messuista jäi itselleni kuitenkin mukavan positiivinen fiilis. Kiitokset MDU:n matkaseurueelle ja etenkin matkanjohtajalle!

Teksti ja kuvat Emmi Koskinen

 

Jutun kirjoittaja messutunnelmissa.
Jutun kirjoittaja messutunnelmissa.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s