Läheltä piti -ilmoituksilla turvallisuutta ja työhyvinvointia

Läheltä piti -tilanteella tarkoitetaan vaaratilannetta, jossa tapaturman sattuminen on ollut lähellä, mutta henkilö- ja materiaalivahingoilta on vältytty. Tällaisia ovat esimerkiksi esineiden putoamiset, liukastumiset, kaatumiset, putoamiset, törmäykset, puristumiset ja muut vastaavat tilanteet, joissa mukana olevat henkilöt ovat selvinneet pelkällä säikähdyksellä ja ilman materiaalivahinkoja.

Tutkimuksen mukaan läheltä piti -ilmoituksen tekeminen, toimenpide-ehdotusten esittäminen ja niiden toteuttaminen vähentävät tapaturmien määrää. Raportointi tuottaa tietoa turvallisuutta uhkaavista ongelmista, jolloin niitä voidaan korjata. Lisäksi raportointi auttaa ylläpitämään tietoisuutta toimintaan liittyvistä riskeistä.

Graafisella alan työhyvinvointikyselyn tuloksena todettiin, että alan yrityksissä tehdään vähäisessä määrin läheltä piti -ilmoituksia. Sattuneista tapaturmista aiheutuu kustannuksia ja inhimillistä kärsimystä, ja jokainen tapaturma on liikaa. Nolla tapaturmaa -ajatusmallin sisäistäminen vaatii työtä, aikaa, asennemuutosta sekä aitoa sitoutumista turvallisuusasioihin

Turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota ja luoda työpaikoille sellainen ilmapiiri, jossa myös läheltä piti ja vaaratilanteista ilmoitetaan ja ne tutkitaan. Vaara- tai haittatekijä on poistettava välittömästi, mikäli mahdollista.

Läheltä piti -ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa yrityksessä ja esittää toimenpide-ehdotuksen vaara- tai haittatilanteen poistamiseksi. Toimenpiteiden toteutusta varten laaditaan aikataulu ja nimetään vastuuhenkilöt.

Tarkoituksena on kiinnittää ihmisten huomiota vaaratilanteisiin ja -olosuhteisiin läpi organisaatiorajojen.

Turvallisuuden kehittäminen parantaa tuottavuutta ja työtyytyväisyyttä. Eri tutkimuksissa on havaittu, että läheltä piti -tilanteista ilmoittamisen lisääntyessä organisaation tapaturmataajuus laskee. Läheltä piti -tilanteiden ilmoittamisen myötä voidaan tunnistaa lisäksi tilanteita, joissa tarvitaan suojaimia.

Yrityksen riskien arviointeja tehtäessä lähtötietoina voidaan käyttää myös aiemmin tehtyjä läheltä piti -ilmoituksia sekä toteutettuja toimenpiteitä. Toteutetuista toimenpiteistä annetaan tietoa yrityksen henkilökunnalle.

Työturvallisuuslain 10 §:n mukaan työnantajan on riittävän järjestelmällisesti selvitettävä ja tunnistettava työstä ja työympäristöstä työntekijän turvallisuudelle ja terveydelle aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät. Vaarojen selvittämisen ja tunnistamisen käytännön toteuttaminen ja menettelytavat työpaikoilla määräytyvät työnantajan toimialan, toiminnan luonteen ja työpaikan koon sekä muiden erityispiirteiden mukaan.

Kuva Sami Kulju
Kuva Sami Kulju

Info

Mistä lisätietoa?
Työturvallisuuskeskus TTK
http://www.ttk.fi – Hae:
Viestintäalan työhyvinvointi puntarissa, TTK
Opas läheltä piti -käytäntöihin, TTK
Teollisuuden työsuojelun peruskurssit
http://www.facebook.com/tyohyvinvointi
http://www.linkedin.com/company/the-centre-for-occupational-safety
http://www.twitter.com/TTK_viestii

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s