Seuraa aikaasi

Melkoisen vääntämisen jälkeen historiallinen Kilpailukykysopimus saatiin kattavana maaliin, kun ICT-palveluala ja rahoitusalakin saivat syksyn kynnyksellä neuvottelunsa päätökseen.

Historiallinen? – kyllä, työajan pidentäminen on historiallista. Viestintäalallekin tulee 24 tuntia lisää työtä vuodessa tehtäväksi. Vastapainona saamme veronkevennyksiä, kilpailukykymme paranee ja ay-liikkeen neuvotteluasema säilyy. Kriittisempiäkin näkemyksiä on esiintynyt.

Työaikaa pidennetään sopimalla yhdysmiehen kanssa. Pidentäminen voi tapahtua mm. liukuvaa työaikaa tai työaikapankkia hyödyntämällä. Oleellista on kunnossa oleva työajan seuranta. Jos työpaikalla ei ole toimivaa työajanseurantaa tai sitä ei käytetä, miten voidaan todentaa, että vuosityöaika pitenee sovitulla 24 tunnilla – ei enempää eikä vähempää? Moni “kellokorttia” käyttämätön toimihenkilö tekee nuo lisätunnit jo nyt työnantajalleen vuoden aikana moninkertaisesti.

Seuraa siis aikaasi, myös työaikaasi. Työajanseuranta on työnantajan velvollisuus ja toimihenkilön oikeus, siitä kannattaa pitää kiinni. Tämä koskee myös tilannetta, missä työpaikkakohtaiseen sopimukseen pidentämisestä tavoista ei päästä ja työnantaja käyttää ns. perälautaa.

Neuvottelutulos sisältää myös selviytymislausekkeen yrityksen poikkeuksellisissa taloudellisissa vaikeuksissa sekä parannuksia luottamusmiesten/yhdysmiesten tiedonsaantiin. Uusi sopimuskausi on vuoden mittainen ja päättyy 31.1.2018.

Edustajistovaalit

Pron edustajistoon on valittu nelivuotiskaudelle 2017-2020 sata jäsentä ja sata varajäsentä. Valittujen joukosta muodostetaan 20 jäsenen Pron hallitus, joten varasijoilta tullaan vielä nousemaan edustajistoon. Graafisen viestinnän jäsenistöstä edustajistopaikan varmistivat Tuula Leppänen Helsingistä ja Kristiina Rimpiläinen Turusta – onnittelut!

Teknisten toimihenkilöiden osalta jouduimme tyytymään varasijoihin, mutta toivottavasti hallitusvalintojen myötä myös teknisten ehdokas nousee edustajistoon. Vaalitulos kokonaisuudessaan löytyy Pron kotisivuilta.

Uuden hallintokauden myötä nimetään myös uudet TES-neuvottelukunnat. Jo nyt on tiedossa, että molempiin viestinnän neuvottelukuntiin on tulossa henkilömuutoksia. Tavoite on sama kuin ennenkin: neuvottelukunta minkä jäsenet edustavat alaamme kattavasti sekä alueellisesti että työpaikoittain.

Aurinkoista syksyä!

Mikko Honkanen, sopimusalavastaava, Ammattiliitto Pro
040 5529 410, mikko.honkanen@proliitto.fi

Twitter: @HonkanenMikko

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s