Kansalliskirjaston Aviisi tuo tekijänoikeuden alaista sanomalehtiaineistoa uuteen käyttöön

Aviisi-projektin tavoitteena on rakentaa yhteistyössä sanomalehtikustantajien, Kopioston ja Kansalliskirjaston kanssa uusia toimintamalleja, joiden avulla tekijänoikeudenalaisten digitaalisten sanomalehtiaineistojen käyttöä voidaan avata aiempaa laajempaan käyttöön. Projekti on käynnissä vuodet 2015–2016.

Tällä hetkellä http://digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa ovat vapaasti luettavissa digitaaliset sanomalehdet vuoteen 1910 asti, ja tätä tuoreemmat ovat käytettävissä vapaakappalekirjastojen kulttuurityöasemilta.

Projekti on nyt puolivälissä ja pilottien valmistelu on edennyt. Piloteissa käytetään aineistona Länsi-Savo ja Maaseudun tulevaisuus -lehtiä, jotka ovat käytettävissä digitaalisina lehden perustamisesta nykypäivään saakka. Lehtien käyttöä testataan Mikkelin seudulla.

Oppilaitokset, kirjastot ja arkistot pilotteina

Kansalliskirjaston ja mediatalojen jälkeen pilotit etenevät Mikkelin seudun peruskouluihin ja lukioihin. Myös Helsingin yliopiston kieliteknologian laitos ja Ruralia-instituutti sekä Tampereen yliopiston yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö ovat pilottien piirissä. Pilottien jälkeen arvioidaan, kuinka kokeiluissa on onnistuttu ja mitä niistä voi oppia.

Lisätietoa: http://www.kansalliskirjasto.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s