Hyvä työ -hankkeen työvälineet soveltuvat myös graafiseen teollisuuteen

Teknologiateollisuuden työnantaja- ja työntekijäliittojen yhteisessä Hyvä Työ – pidempi työura -hanke (2010–2015) sai alkunsa liitojen edustajien yhteisestä halusta kehittää hyvinvointia alan työpaikoilla. Nyt hankkeen työvälineiden hallinnointi on siirtynyt Työturvallisuuskeskukselle (TTK) ja sitä voidaan tarjota jatkossa muillekin toimialoille, myös graafiseen teollisuuteen.

Hankkeen tavoitteena oli, että alan työntekijät viihtyvät ja jaksavat työssään hyvinvoivina ainakin eläkeikään saakka. Tavoitteisiin pyritään yhteistoiminnassa työelämää kehittämällä, henkilöstön työhyvinvointia edistämällä ja työkykyä ylläpitämällä. Tunnuslauseena on, että ”puheiden sijaan nyt on yhteisen tekemisen meininki, jossa kaikki voittavat”.

Lähtökohtana on, että kehittämisen välineet ja mallit perustuvat vankalle tieteelliselle pohjalle. Sitä edustaa Juhani Ilmarisen tutuksi tekemä Työkyvyn talo -malli, joka kokoaa yhteen tutkimusten mukaan keskeisesti sekä työkykyyn että työhyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Malli antaa kokonaisvaltaisen kuvan kehittämisen kohteista ja ohjaa toimenpiteitä monipuolisesti ja systemaattisesti.

Työkyvyn talo -mallissa kehittäminen kohdistetaan seuraaviin tekijöihin ”perustuksista huipulle”:
* Terveys ja toimintakyky
* Osaaminen
* Arvot, asenteet ja motivaatio
* Työ, työolot, työyhteisö ja johtaminen sekä perhe-elämä
* Työkyky

Tieteellisesti testatut, hyvin käytännönläheiset kehittämisvälineet ovat nimeltään ”Yksilötutka” ja ”Työpaikkatutka”. Maksuttomassa Yksilötutkassa jokainen tekee arvion omasta työhyvinvoinnistaan ja sitä kautta saadaan koko organisaation tulokset ja työhyvinvoinnin kokonaiskuva. Tämän jälkeen Työpaikkatutkan kehittämismallin avulla lähdetään ideoimaan ja valitsemaan kehittämiskohteita yhteistoiminnallisesti. Siihen on kolme vaihtoehtoa:
1. Organisaatio voi edetä itse työkirjan avulla (maksutonta)
2. Voidaan kouluttaa sisäisiä fasilitaattoreita valmennuksessa (TTK:n koulutushinnaston mukaisesti)
3. Voidaan tilata ulkopuolinen fasilitaattori Työturvallisuuskeskuksen kautta (TTK:n tilauskoulutuksen hinnaston mukaisesti).

Kysymys on työpaikan kehittämisen kulttuurista ja valmiuksista. Suurin osa yrityksistä kykenee etenemään itsenäisesti, mutta on hyvä tietää, että tukea on myös tarjolla. Kehittämisessä tärkeintä ei ole loputon pohdinta, mistä olisi lähdettävä liikkeelle tai että kaikkia osa-alueita olisi kehitettävä yhtä aikaa. Tärkeintä on, että lähdetään yhdessä ylipäätään kehittämisen tielle. Kun löydetään ja parannetaan pieniä asioita, niin se auttaa jo itsessään löytämään uusia asioita. Yhdessä kehittämisen käytännöt vahvistuvat ja ollaan valmiita seuraaviin askelmiin.

Kehittämiselle tielle kannattaa lähteä ja sillä kannattaa edetä JUURI NYT.
Kirjoittaja: Ville Saarikoski, kehittämispäällikkö, Työturvallisuuskeskus TTK, 040 5927036, ville.saarikoski@ttk.fi

VilleSaarikoski_ttk-2015-1015_KuvaSamiKulju
Ville Saarikoski. Kuva Sami Kulju.

http://www.ttk.fi/tyoelaman_kehittaminen
http://www.facebook.com/tyohyvinvointi
http://www.linkedin.com/company/the-centre-for-occupational-safety

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s