Työhyvinvointi- ja työturvallisuus parantuneet viestintäalalla

Viestintäalan työturvallisuuden tilaa ja kehitystä selvittäneestä tutkimuksesta käy ilmi, että työhyvinvointi, työsuojelu ja työturvallisuus ovat alalla parantuneet. Tutkimus on kolmas alan työhyvinvointia kartoittava kyselytutkimus, jonka Työterveyslaitos toteutti Työturvallisuuskeskuksen ja Graafisen teollisuuden työalatoimikunnan toimeksiannosta.

Viestintäala toimialana sisältää sekä graafisen teollisuuden että kustannustoiminnan. Alalla työskentelee Suomessa noin 26 000 ihmistä pääasiassa pienissä yrityksissä. Tuotteita ovat sanomalehdet, aikakauslehdet, kirjat, mainospainotuotteet, pakkaukset jne. Alan liikevaihto on noin viisi miljardia euroa.

Ylitöitä tehdään aiempaa vähemmän, esimiestyöhön ja työjärjestelyihin ollaan tyytyväisempiä kuin ennen, fysikaalisten tekijöiden aiheuttama haitta on vähentynyt ja sekä henkinen että fyysinen kuormittuminen ovat vähentyneet.

Työympäristön haitta- ja vaaratekijöitä viestintäalalla ovat jatkuva istuminen tai seisominen ja melu. Kemiallisten ja biologisten tekijöiden, kuten pölyjen ja kemikaalien, koetaan aiheuttavan aiempaa enemmän haittaa. Muutos näiden haittatekijöiden kohdalla on niin suuri, että työpaikkatasolla tulisi ryhtyä toimiin koettujen haittojen vähentämiseksi. Raportin laatijat suosittavat riskinarviointia kemiallisten ja biologisten tekijöiden aiheuttamien vaarojen tunnistamiseksi.

Raportissa on myös selvitetty työterveyshuoltopalveluja viestintäalalla. Työterveyshuolto koetaan tärkeänä yhteistyökumppanina ja sen toimintaan ollaan melko tyytyväisiä. Mutta myös kehitettävää toiminnasta löytyy. Työterveyshuoltoa haluttaisiin kehittää aktiivisemmaksi, sen tulisi panostaa työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyyn yhteistyössä työpaikkojen kanssa sekä lisätä osallistumista työsuojelun yhteistoimintaan.

Viestintäalan työturvallisuutta on seurattu vuosina 2000, 2007 ja 2014 tehdyillä työsuojeluhenkilöstölle suunnatuilla kyselytutkimuksilla, joista kaksi viimeisintä toteutti Työterveyslaitos.

Tutkimuksen raportti
Viestintäalan työhyvinvointi puntarissa. Tiina Heusala, Arto Reiman, Tuula Räsänen, Soile Seppänen. Työturvallisuuskeskus, 2015. Tiivistettyä tietoa tutkimuksen sisällöstä löytyy artikkelista Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehitys viestintäalalla. Heusala T, Reiman A, Seppänen S ja Lipiäinen V. (pdf 26 KB)

Lisätiedot: Kehittämispäällikkö Tiina Heusala, Työterveyslaitos, puh. 043 825 1385, sp. tiina.heusala[at]ttl.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s