Työturvallisuuskortteja jo miljoona

Työturvallisuuskortti-koulutusjärjestelmä on toiminut laajamittaisesti vuodesta 2003. Se kehitettiin yhteistyössä suuryritysten, työmarkkinajärjestöjen ja vakuutusyhtiöiden kesken. Kortin hallinnoinnista ja kehittämisestä vastaa nykyisin Työturvallisuuskeskus (TTK).

Työturvallisuuskortti-koulutuksen tavoitteena on parantaa työturvallisuutta ja yhteistoimintaa yhteisillä työpaikoilla. Korttikoulutus suunniteltiin ennen kaikkea teollisuuden alihankkija- ja kunnossapitoyrityksille, mutta se on soveltunut hyvin myös rakennus- ja kuljetusaloille.

Työturvallisuuskortti-koulutusjärjestelmä on vapaaehtoinen, mutta teollisuuden ja rakennusalan työnantajat ovat tehneet siitä käytännössä pakollisen työmaalle pääsyn ehtona. Graafisen alan työpaikoilla Työturvallisuuskortti ei vielä ole vakiinnuttanut asemaansa.

Turvallisuuden hallinta yhteisellä työpaikalla edellyttää tilaaja- ja toimittajayrityksiltä toimivaa yhteistyötä. Työturvallisuuskortti-koulutus antaa perustiedot yhteistyöstä sekä työympäristön vaaroista ja työsuojelusta.

Työturvallisuuskortti on henkilökohtainen, ja se on voimassa viisi vuotta. Sen saa, kun on suorittanut päivän Työturvallisuuskortti-koulutuksen ja siihen kuuluvan tentin hyväksyttävästi.

Työturvallisuuskortti-koulutusta uudistetaan

Työturvallisuuskortti-koulutuksen sisällön kehittäminen ja perusmateriaalin uudistus ovat parhaillaan käynnissä. Perusmateriaalia täydennetään alakohtaisella lisäaineistoilla. Työturvallisuuskortin perusasiat muodostavat koulutuksen rungon, mutta yritykset voivat tarpeidensa mukaan kohdentaa koulutusta kehittämiskohteisiinsa.

Graafisen alalle suunnatun koulutusaineiston tuottaminen on mahdollista, jos toimialan yritykset arvioivat sen tarpeelliseksi työpaikkojen turvallisuuden parantamiseen.

Positiivista kehitystä suunnitelmallisesti

Työturvallisuuskortti-järjestelmällä katsotaan olevan positiivista vaikutusta työtapaturma- ja sairauspoissaolojen kehitykseen, mutta pelkästään Työturvallisuuskortilla ei hyviin tuloksiin päästä. Työturvallisuuskortti-koulutus on osattava yhdistää muuhun turvallisuustoimintaan, kuten turvallisuusjohtamiseen ja työnopastukseen.

Tiedon puute on harvoin keskeinen tekijä tapaturmissa. Koulutuksia suunniteltaessa kannattaa keskittyä enemmän turvallisuuskäyttäytymiseen. Kirjalliset ohjeet ja sopimukset eivät aina käytännössä toimi yhteisillä työpaikoilla. Työturvallisuuskortti-koulutus lisää turvallisuustietoisuutta ja yhteistyötä eri osapuolten kesken yhteisillä työpaikoilla. Se on opettaa erityisesti puhumaan yhdessä työturvallisuudesta.

Kuva Sami Kulju
Kuva Sami Kulju

 

Jukka Mäkeläinen. asiantuntija, vastuualueina rakennusaineteollisuus, rakennus-, putkijohto- ja sähköalat, Työturvallisuuskortti
Työturvallisuuskeskus TTK

http://www.tyoturvallisuuskortti.fi
http://www.ttk.fi
http://www.facebook.com/tyohyvinvointi
http://www.linkedin.com/company/the-centre-for-occupational-safety

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s