Viestintäalan työhyvinvointi puntarissa

Viestintäalan työhyvinvointi puntarissa -kyselyn tulosten perusteella työhyvinvointi- ja työturvallisuustoiminta ovat kehittyneet graafisen alan yrityksissä aikaisemmista vuosista.

Ylitöitä tehdään vähemmän, tyytyväisyys työjärjestelyihin on lisääntynyt, henkinen ja fyysinen kuormittuminen on vähentynyt ja esimiestyö on kehittynyt.

Positiivisella kehityksessä on ollut vaikutusta siihen, että työtapaturmissa on tapahtunut selvää laskua kolmen viimeisen vuoden aikana. Tapaturmien vähenemiseen on vaikuttanut myös se, että Läheltä piti -tilanteista ilmoittaminen ja toimenpide-ehdotusten toteuttaminen ovat lisääntyneet.

Yleisimpiä tapaturman aiheuttajia ovat edelleen graafisella alalla viilto-, pisto- tai leikkaushaavat, kompastuminen, liukastuminen, kaatuminen ja työympäristön epäjärjestys ja epäsiisteys. Niiden ehkäisemiseksi tulisi kiinnittää erityistä huomiota asianmukaisten henkilösuojaimien käyttöön ja järjestyksen ja siisteyden ylläpitoon.

Yleisiä haitta- ja vaaratekijöitä graafisella alalla ovat jatkuva istuminen, seisominen ja melu. Kemiallisten ja biologisten tekijöiden koetaan aiheuttavan aiempaa enemmän haittaa ja vaaraa. Kemiallisten ja biologisten tekijöiden osalta eniten haittaa ja vaaraa aiheuttavat kyselyn mukaan pölyt ja kuidut, toiseksi eniten kuiva huoneilma. Riskikartoituksen ja toimenpide-ehdotusten toteuttamisen avulla tulisi haitta- ja vaaratekijät poistaa.

Työntekijän perehdyttämiseen ja työnopastukseen tulisi myös kyselyn mukaan kiinnittää entistä enemmän huomiota. Osaamisen ja ammattitaidon jatkuva kehittäminen on nykypäivänä tärkeää ja niihin panostamalla saadaan tapaturmat vähenemään entisestään.

TTK:n graafisen alan työalatoimikunnan toimeksiannosta on tehty jo useana vuonna kysely, jonka tavoitteena on selvittää viestintäalan työyhteisöön ja työympäristöön liittyvän työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden tilannetta ja verrata tapahtuneita muutoksia edellisiin tuloksiin. Viimeisin kysely uusittiin viime vuonna. Se kohdennettiin yritysten työsuojeluhenkilöstölle. Vastaajien melko vähäisen määrän johdosta tuloksia tulee pitää suuntaa antavina. Graafisen alan työalatoimikunta pyrkii hyödyntämään tuloksia painottamalla hankkeissaan kyselyssä nousseita kehittämis- ja parantamiskohteita.

Veikko Lipiäinen. Kuva: Sami Kulju
Veikko Lipiäinen. Kuva: Sami Kulju

 

Kirjoittaja
Veikko Lipiäinen
graafinen teollisuus
Työturvallisuuskeskus TTK

 
Mistä lisätietoa?
TTK:n graafisen teollisuuden toimialasivusto
http://www.ttk.fi/toimialat/graafinen_teollisuus
TTK Koulutus 2015

 

 

http://www.ttk.fi/koulutus
Työturvallisuuskeskus TTK
http://www.ttk.fi

http://www.facebook.com/tyohyvinvointi
http://www.linkedin.com/company/the-centre-for-occupational-safety

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s