Quo vadis Mediaunioni?

Kirjoitin samalla otsikolla Ammattiliitto Pron blogiin yhdistystoiminnasta syksyllä 2014. “Minne menet” voidaan kysyä myös Mediaunionilta, nyt kun vuoden olemme harjoitelleet toimimista uudessa roolissa.

Valitsimme keväällä 2014 yhdistyksen hallitukseen – puheenjohtaja mukaan lukien – 13 henkilöä. Yhdistyksen kokouksessa näin suurta hallitusta perusteltiin mm. (alueellisen) demokratian toteutumisella ja uuden toiminnan käynnistämisen vaatimalla työmäärällä, eräänlaisella siirtymäkaudella. Toinen syy oli tietysti valmistelun epäonnistuminen. Siitä voi ja saa syyttää minua. Epäilin tuolloin, ettei näin suuri hallitus voi toimia tehokkaasti. Olen edelleen samaa mieltä.

Vaatimuksessa laajasta l. monilukuisesta hallituksesta heijastuu tietysti historiamme liittona. Jäsenyhdistyksillä piti olla mahdollisuus saada äänensä kuuluviin hallinnossa. Vaatimus tämän päivän hallitustyöskentelylle on toinen. Hallituksen jäsen edustaa kaikkia yli kahta tuhatta mediaunionilaista. Demokratiaa ei edistä kokouksissa istuminen, vaan asioihin perehtyminen ja vuorovaikutus kokousten välillä. Mallia voisi ottaa vaikkapa suomalaisen demokraattisen päätöksenteon huipulta Eduskunnasta ja sen valiokuntatyöskentelystä. Hallituksen jäsenellä pitää olla halu ja kyky asioiden edistämiseen muuallakin kuin pitkän pöydän ääressä. Olemmehan sentään viestintäalan ammattilaisia!

Törmäämme toistuvasti siihen, että asiat ovat joko 1) “pienen piirin valmistelemia, miksi minä en ole kuullut tästä mitään” tai vaihtoehtoisesti 2) “miksi asiat eivät etene, vaan niitä käsitellään kokouksesta toiseen – kuka ottaa vastuun tästä ja tuosta”. Perinteiset kokoukset ovat tarpeellisia, mutta asioiden valmistelu ja niihin perehtyminen tulee tehdä etukäteen. Päätösvaltaa pitää myös uskaltaa antaa esim. puheenjohtajalle. Kaikkea ei ole tarvis kierrättää muodollisten kokousten kautta, puheenjohtajan tehtävä on kuitenkin katkolla joka vuosi, jos toimintaan ei olla tyytyväisiä.

Edellä olevaa on turha tulkita kritiikiksi nykyistä puheenjohtajaa kohtaan. Veli-Matin pj-kaudella moni asia on edistynyt. Rutiinien pyörittämisen lisäksi olemme edenneet valmistelu- ja toimeenpanotyössä mm. taloushallinnossa ja viestinnässä. Jäsentapahtumia on järjestetty ja uusia jäsenetuja mietitty.

Miten jatkossa? Oma ehdotukseni on hallituksen kokoaminen tehtävien ja vastuualueiden kautta. Mietimme ensin, mitä tehtäviä pitää hoitaa ja kysymme sen jälkeen ketkä ovat valmiita ottamaan nämä tehtävät hoitaakseen. Osa hommia hoituu yhden toimesta, joihinkin laajuuden takia tarvitaan parivaljakko. Näin muodostuisi hallitus, jonka jäsenet sitoutuvat tehtäviinsä, koska he tietävät jo etukäteen mitä heiltä odotetaan. Mielekäs henkilömäärä voisi olla 6. . . 8. Maantieteellisesti he voivat olla mistä tahansa.

Tällaisen hallituksen kokoamisessa on ainakin yksi mutka matkassa. Vuosi sitten hallitusjäsenille arvottiin erovuorot, koska MDU:n nykyisten sääntöjen mukaan hallituksen rivijäsenen pesti on kolmivuotinen ja vuosittain heistä kolmannes on erovuorossa. Miten siis sekä supistaa hallituksen laajuutta että valita ne halukkaat ja kyvykkäät henkilöt yhdellä kertaa? Sekin onnistuu, mutta vaatii yksilöiltä kykyä nähdä kokonaisuus ja ehkä samalla tinkiä omasta statuksesta.

Mikko Honkanen
Mediaunioni MDU:n hallituksen jäsen

PS. Olen erovuoroinen. Omasta puolestani jatkan mielelläni toimintaa mediaunionilaisten hallituksen jäsenenä jos yhdistyksen kokous niin haluaa päättää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s