Auringon nousun ala

Uusi sellutehdas Keski- Suomeen tuonee uusia mahdollisuuksia kehittää painoalustoja. On puhuttu ”vuorovaikutteisesta paperista”. Tällainen paperi on polymeroitua ja sähköä johtavaa. Voidaanko tästä tehdä taipuisia näyttöjä, aika näyttää.

Nyt jos koskaan on hyvä tilaisuus lyödä paperiteollisuuden ja graafisen teollisuuden viisaat päät yhteen ja tehdä jotain sellaista, mikä kantaa kauas tulevaisuuteen. Leia Media olkoon esimerkki sähköpaperisovelluksesta, joka voisi olla tämän uuden painoalustan soveltaja. Haastetta ja kunnianhimoa on riittävästi. Lopputuloksena olisi edullinen ja käyttäjäystävällinen tuote suurille käyttäjäjoukoille.

Suomella on aina ollut edelläkävijän maine. Kun Suomi liitettiin Venäjään yli 200 vuotta sitten, annettiin sille suuri itsemääräämisoikeus. Se ei ollut sattumaa. Vallanpitäjät tiesivät, että Suomessa on sellaista osaamista, jota ei heillä ollut. Niinpä Suomesta tuli ”labra” Venäjän kehittämiselle. Tätä taustaa vasten onkin menestytty maailmalla varsin hyvin, esimerkkeinä paperiteollisuus, raskas metalli, elektroniikka ja ohjelmointi. Graafisen alan oma oiva menestyksen esimerkki on se, kun siirryttiin offset-painamiseen. Olimme ensimmäinen maa maailmassa, joka siirtyi tähän tekniikkaan 70-luvulla.

Nyt on aika odottaa vastaavaa yhteistyötä ICT:n, paperi- ja graafisen teollisuuden ja mediatekniikan aloilta. Onnistuessaan näin voisi syntyä kansallinen menestystekijä, jolla on merkitystä kansantaloudellisesti. Next Media -ohjelmassa on ollut tällaista kunnianhimoa, mutta jatko kaipaa rohkeita avauksia yrityksiltä. Eiköhän hoideta tämä homma kotiin yhteistyöllä ja suurella sydämellä!

Johtamisessa on puhuttu jo kiusallisen paljon esimerkillä johtamisesta. Puhutaanpa vielä lisää. Yhteiskunnassa on meneillään kehitys, jossa niin johtajia, poliitikkoja kuin virkamiehiä seurataan ja tarkkaillaan, kuinka puhtaat jauhot heillä on pussissa.

Esimerkkejä on viime ja tältäkin vuodelta useita. On puhuttu erilailla kuin toimittu. On käsittämätöntä, että muilta vaaditaan moraalia ja oikeudenmukaisuutta, mutta itse ei siihen kyetä tai haluta. Tällaista epäoikeudenmukaisuutta ja ala-arvoista käyttäytymistä ihmiset eivät hyväksy. Toinen vaihtoehto on olla hiljaa nauttia eduistaan, mutta ei pidä liioin pyrkiä asemaan, missä ei pysty toimimaan suoraselkäisesti, avoimesti ja rehellisesti.

Yhteistyö ainakin Pohjoismaissa on tarpeellista, jotta saadaan lisää kokemusta uusien sovellusten käytöstä. Yhteistyötä tarvitaan myös koulutuksessa ulkomaalaisten oppilaitosten kanssa, niin toisen asteen kuin korkea-asteen kouluissa. Alamme täytyy tarjota mielenkiintoista ja tulevaisuuteen tähtäävää koulutusta nuorille. Se on tarpeellista, jotta saamme riittävästi opiskelijoita. Esimerkkejä hyvistä opetussuunnitelmista löytyy niin Keski-Suomesta kuin pääkaupunkiseudultakin.

Media-ala laajasti katsoen on mielenkiintoinen, haasteita tarjoava ja motivoiva auringon nousun ala.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s