Työkaaren kaikkia vaiheita pitää johtaa

Mikä on rehellinen vastauksesi seuraaviin kysymyksiin? Vahvistatko säännöllisesti osaamistasi hakeutumalla sopivasti epämukavuusalueelle? Pidätkö fyysisestä kunnostasi hyvää huolta, jotta varmistat energisyytesi pitkin päivää? Teetkö hankalaksi kokemiasi muutoksia elämässä, jotta viikossasi on sopivasti kuormitusta niin työssä kuin vapaa-ajalla? Niin omilla kuin työnantajan valinnoilla on iso vaikutus siihen, mihin suuntaan työkykysi kehittyy.

Työturvallisuuskeskus TTK on julkaissut sähköisen työkaarityökalun, jonka avulla voi arvioida, tukevatko työpaikan käytännöt työuran eri vaiheita. Tavoitteena on, että työpaikat havahtuvat kehittämään niitä henkilöjohtamisen osa-alueita, jotka tukevat eri-ikäisten työkykyä ja lisäävät eri-ikäisten vahvuuksiin nojaamista ja yhteistyötä. Näin tuetaan paitsi yksilöiden työkykyä, myös lisätään tuottavuutta ja hallittua uudistumista työelämän muutosten keskellä.

Työkalun avulla voi teettää työpaikalla työkaarikyselyn, jolla arvioidaan, millä tavoin eri-ikäiset huomioidaan tällä hetkellä. Työkalun yhteydessä on myös tietopankki, jossa on käytännönläheistä materiaalia aihepiiristä.

Työkalun avulla voi todeta, kuinka suunnitelmallisesti ja avoimesti työuran ja työssä jatkamisen kysymyksistä puhutaan, miten kattavasti osaamista ja ammattitaitoa ylläpidetään, palvelevatko työaikajärjestelyt sekä työnantajan että työntekijöiden tarpeita, muokataanko ja kehitetäänkö työtä ja työjärjestelyjä voimavarojen mukaan ja kuinka kattavasti terveellisiin elämäntapoihin kiinnitetään huomiota.

Ennen kaikkea työkalu kannustaa työpaikkoja keskustelemaan eri-ikäisten johtamisesta. Työkaariajattelun konkreettisia avauksia voidaan liittää osaksi johtamisen periaatteita, henkilöstöä koskevia suunnitelmia tai kirjata työpaikan tarpeisiin sopiva työkaariohjelma. Tavoitteena on myös herättää jokainen meistä miettimään, miten huolehdimme omasta työkaarikunnostamme.

Ennakoivuus, avoimuus, ketteryys ja yhteistyön syvyys erottelee työpaikkoja. Henkilöstön ja johdon yhteinen käytäntöjen, toimintatapojen ja toimintaympäristön arviointi ja ymmärrys ovat kehittämisen A ja O. Tähän työkaarityökalun toiminnot myös tarjoavat apua.

Työkaarityökalu on suunnattu kaikille työpaikoille toimialasta ja koosta riippumatta. Ohjeistamme työpaikkoja miettimään omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan yhdessä ja ottamaan koko henkilöstö mukaan kehittämiseen. Työkalun yhteydessä annamme myös kehittämistyön eteenpäinviemiseksi neuvoja.

Työkaarityökalu täydentää Sykettätyöhön.fi-palvelun tarjontaa. Maksuton palvelu tukee työhyvinvoinnin johtamista, kehittämistä ja työpaikan sisäistä yhteistyötä. Työkaarityökalun

sisällöt perustuvat työmarkkinajärjestöjen julkaisemaan oppaaseen, jonka nimi on Työkaarimallilla kohti pitempiä työuria.JarnaSavolainen_ttk-2013-1747 2_KuvaSamiKulju

Kirjoittaja Jarna Savolainen, työhyvinvoinnin palvelut, Sykettätyöhön.fi-palvelu
Työturvallisuuskeskus TTK

Mistä lisätietoa?
http://www.sykettatyohon.fi > Työkaarityökalu
www. ttk.fi > Työkaarimallilla kohti pitempiä työuria -opas

Työturvallisuuskeskus TTK
http://www.ttk.fi
http://www.facebook.com/tyohyvinvointi
http://www.linkedin.com/company/the-centre-for-occupational-safety

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s