Ajattelutapa ratkaisee

Positiivinen ajattelu kehittää asioita, negatiivinen puolestaan vahvistaa kielteistä kehitystä. Puhutaan nousevasta ja laskevasta kierteestä. Nouseva kierre tarkoittaa, että peräkkäiset tapahtumat vahvistavat toisiaan. Syntyy myönteisten tapahtumien kierre. Vastaavasti laskeva syöksykierre heikentää asioiden tilaa nopeasti. Ilmiön voi havaita niin yrityselämässä kuin yksityiselämässä kaikessa inhimillisessä toiminnassa.

Pörssikurssien tiedetään reagoivan voimakkaasti yleiseen markkinailmapiiriin. On väitetty, että kun riittävän moni taho ajattelee tulevaisuudesta kielteisesti, saadaan aikaan pörssikurssien lasku ja jopa lama. Vastaavasti yltiöpäinen positiivinen ajattelu aiheuttaa pahimmillaan markkinakuplan.

Graafinen ala on ollut rakennemuutoksen kourissa jo useamman vuoden – näin ainakin sanotaan. Onko alan ihmisiltä mennyt usko tulevaisuuteen, kun syöksykierre vain pahenee? Yksinkertainen ajatus: onko alalla ollut riittävästi positiivista ajattelua vai onko ajateltu vähättelevästi ja lisätty näin alan pahoinvointia negatiivisella henkisellä ilmapiirillä?

Rakennemuutos on tosiasia. Neljäsataa vuotta elettiin hitaan kehityksen aikaa, viimeiset neljäkymmentä vuotta nopean kehityksen aikaa ja nyt neljä vuotta mullistavan nopean kehityksen aikaa. Onko tämän kehityksen aikana osattu ajatella rakentavasti, jotta positiivinen ajattelu olisi kumuloitunut alan eduksi?

Tiedän, että alalla on aina ollut – ja on yhä – tulisieluisia pioneereja ja alaan uskovia ihmisiä. He juuri edustavat myönteistä ajattelua. On myös alaan kriittisesti suhtautuvia, joiden palautetta ei voi ohittaa, vaan ottaa opiksi ja ojennukseksi kehitystyötä tehdessä. Usein rakentava kriittinen ajattelu sekoitetaan negatiiviseen ajatteluun.

Tänä päivänä ei voi olla huomaamatta jatkuvaa rakenteiden muutosta mm. lehtialan ketjuuntumista, yritysten fuusioitumista, ay-liikkeen voimakasta kehitystä ja teknologian tuomaa muutospainetta. Kaikki tähtäävät tuottavampaan toimintaan. Kuinka paljon tämä toiminta sisältää positiivista ajattelua, jää arvailujen varaan. Toivottavasti muutoksella on positiiviset lähtökohdat: toimitaan paremman tulevaisuuden puolesta, huomioidaan ympäristöasiat, kestävä kehitys ja työhyvinvointi, businesta unohtamatta.

Käytännössä taitaa olla niin, että oma etu ja ahneus ovat voimakkaampia voimia kuin myönteiset toimintatavat. Ihminen ei voi luonnolleen mitään, mutta asennetta elämään ja muihin ihmisiin voi ja pitää kehittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s