Edunvalvonnan asialla

Tiedätkö, mitä tapahtuu kun tingit työehtosopimuksesta ja suostut siihen, että työnantaja määrittää tehtäväsi ylemmän toimihenkilön työksi? Ehkäpä palkkasi nousee ja tehtävät monipuolistuvat.

Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä usein tehtävä säilyy ennallaan, ja ylityökorvauksena saat ehkä kiinteän summan. Matkakorvaukset siirtyvät historiaan, eikä yleiskorotuksista ole jatkossa taetta (odotan että ne joskus ovat muuta kuin 20 euron tasoa). Ja se tehtävä? Mitä todennäköisimmin se edelleen kuuluu oman työehtosopimuksemme soveltamisen piiriin.

Kokonaisuuden kannalta vakavampi asia on kuitenkin se, että samalla kaivetaan tehokkaasti maata oman edunvalvonnan alta. Pahimmillaan tätä tapahtuu yhdistystemme aktiivien kohdalla, siis heidän omassa työsuhteessaan ja ilman, että sitä aktiivisesti vastustetaan. Tämä avaa tien työehtosopimuksen soveltamisen tulkinnalle, joka rapauttaa TES:a ei vain omalla työpaikalla vaan koko alalla.

Meiltä selvästi puuttuu rohkeus kyseenalaistaa työnantajan pyrkimys muuttaa teknisten tehtävät ylempien toimihenkilöiden tehtäviksi. On varmasti syytä katsoa peiliin myös liitossa – emmekö aikanaan Mediaunionissa ole kyenneet antamaan sitä tukea jäsenille, mitä tällaisissa tilanteissa olisi tarvittu? Pystyykö Pro parempaan?

Yhdistyksen keskeisin tehtävä on edunvalvonta. Kun se vuotaa jopa yhdistysten aktiivien tasolla, ei liitossa ole kovin paljon tehtävissä. Edunvalvontaa on vaikea ulkoistaa muiden hoidettavaksi, jos työpaikalla tapahtuvat työnantajan toimet hyväksytään mutinoitta.

Samaan aikaan yhdistysten rahat seisovat tileillä, kun jäsenlähtöiseen, toiminnan tarkoituksen mukaiseen toimintaan ei kyetä. En laske toiminnaksi yhdistysten hallitusten kokouksia tai sääntömääräisiä vuosikokouksia.  Prolaiset yhdistykset, jotka ovat tottuneet tulemaan toimeen pienemmällä yhdistyspalautuksen tasolla, kykenevät silti olemaan aktiivisia ja saavat jäsenet liikkeelle. Totta kai tilanne niidenkin kesken vaihtelee, mutta havainto on silti kiistämätön.

Tällaisista asioista haluan yhdistysten kanssa keskustella. Tavataan edunvalvonnan kehittämisen merkeissä!

Mikko Honkanen
sopimusalavastaava, Ammattiliitto Pro

PS. Veli-Matille onnea ja tsemppiä Mediaunionin muutoksen johtamisessa. Jatkan itsekin MDU:n hallituksessa, ja toivottavasti voin siellä antaa hänelle konkreettista apua.

mikko.honkanen@proliitto.fi
040 5529 410

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s