Päijät-Hämeen Faktorit Tartossa

Me päijäthämäläiset olemme useasti käyneet risteilemässä kotoisalla Vesijärvellämme. Keväällä johtokunta päätti, että voisihan sitä risteillä isommillakin vesillä.

Matkaa suunniteltaessa lähdettiin siitä, että oma bussi on mukana koko reissun ajan. Kun liikkuminen on helppoa, niin parin tunnin ajomatka Tarttoon ei ole ongelma. Päinvastoin. Siinä on oiva mahdollisuus rupatella muiden mukana olevien kanssa.

Lauantaiaamu valkeni kauniina, kun väkeä kerääntyi linja-autoaseman turistipysäkille kuuden jälkeen. Menomatka Helsinkiin oli hiljainen, mutta Länsisatamaan saavuttaessa alkoi puhe porista. Bussinkuljettaja Markku oli jakanut matka- ja aamiaisliput. Aamiaista odotellessa tutustuimme Finlandia laivaan.

Rantautuminen Tallinnaan sujui joutuisasti, ja bussimme oli meitä odottamassa. Etukäteen varoitellut huonot tiet Tallinnasta Tarttoon olivat muistikuvia neuvostoajoilta. Ensimmäiset sata kilometriä ajoimme hyvää nelikaistaista tietä ja loppukin oli parempaa valtatietä, kuin Suomessa monin paikoin. Huimia ohituksia silti nähtiin, kuten ”Tartu in your pocket” -oppaassakin varoitellaan. Pieni tauko suotiin tupakkahenkilöillekin.

Olimme sopineet vierailun Paperi- ja painomuseossa. Museo on ehkä väärä sana kuvaamaan ”Trükimuuseum ja Paberimuuseum” -museoita. Kyseessä on elävä tila, joka on laitteineen ja koneineen koko ajan käytössä. Painomuseossa on toimivia, vanhoja painokoneita, kuten käsin alistettavia tiikeleitä ja sylinterikoneita. Niillä oikeasti tehdään painotöitä, kuten muutamien kappaleiden julisteita. Käyttäjinä pääosin taideopiskelijat.

Oppaamme oli otettu kun kuuli, että olemme alan ammattilaisia. Hän käänsikin esittelyn toisin päin: me saimme kertoa hänelle mitä ja miten näillä koneilla tehtiin. Kohopainovedostimella sai tehdä itselleen postikortteja, jotkut niitä innolla tekivätkin.

Paperimuseon puolella oli esillä mitä hienoimpia paperista leikattuja taideteoksia. Kaikkeen sai koskea, ja meidätkin laitettiin töihin. Opettelimme taittelemaan viidestä samankokoisesta arkista viisi samanlaista osaa, joista kokosimme linnun. Kaikki saivat paljon irti esittelyistä vaikka kielinä olikin suomi, viro, ranska ja englanti. Pari tuntia vierähti nopeasti.

Seuraavaksi kokoonnuimme illalla Ruutikellarissa. Ravintola Püssirohukelder on ehkä Tarton kuuluisin. Se mainitaan Guinnessin Ennätystenkirjastakin maailman korkeimpana pubina. Paikka on puitteiltaan hieno. Jos tilaa ”ison”, niin se on litra. Illemmalla paikalle tuli bändi, joka alkoi soittaa rockia ja havaittuaan meidät suomalaiset myös muutaman Hurriganes-klassikon.

Kun ruuat oli nautittu, halusimme hieman yleisön huomiota. Puheenjohtajamme luovutti liiton Kunniafaktorin kunniakirjan Risto Parkkoselle. Samalla todettiin puheenjohtajamme Reima Aaltosen saaneen liiton kultaisen ansiomerkin. Ravintolan vieraat yhtyivät aplodeihin.

Palaute matkasta on ollut positiivista. Jäsenistössämme on paljon eläkeläisiä, ja mikä parasta, he ovat aktiivisia. Toisaalta, myös paljon nuorempaa väkeä on mukana. Matka toteutettiin avec-periaatteella, jossa jäsen sai matkan muodolliseen ilmoittautumishintaan ja seuralainen omakustannushintaan. Uskon, että tämä on jatkossakin se toimintamuoto, jota kannattaa jatkaa.

Matti Puttonen on onnistunut painamaan itse kohopainolla postikortin.
Matti Puttonen on onnistunut painamaan itse kohopainolla postikortin.
Jukka Hänninen, Veikko Heinänen, Hannu ja Tarja Auvinen, Soile Lappalainen ja Arja Virtanen illallisella Ruutikellarissa.
Jukka Hänninen, Veikko Heinänen, Hannu ja Tarja Auvinen, Soile Lappalainen ja Arja Virtanen illallisella Ruutikellarissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s