Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin

Riskien arvioinnin pohjalta laaditussa työsuojelun toimintaohjelmassa linjataan yrityksen työhyvinvointitavoitteet ja seurantamittarit.

Riskien arviointia voidaan tarkastella erilaisten riskilajien näkökulmasta. Fyysisen työympäristön riski on esimerkiksi kaatumisen aiheuttama työtapaturma. Kemiallinen riski saattaa aiheuttaa ärsytysihottuman, ja fysikaalisista riskeistä melun seurauksena voi kehittyä ammattitauti. Fyysisen kuormittumisen riski on esimerkiksi toistotyön aiheuttama jännetupen tulehdus. Henkisen kuormittumisen riski voi olla jatkuvien ylitöiden aiheuttama työuupumus. Kokonaisvaltaisessa riskien arvioinnissa on oleellista eri riskilajien samanaikainen

Kerttuli Harjanne (Kuva Sami Kulju)
Kerttuli Harjanne (Kuva Sami Kulju)

tarkastelu.

Päätös riskien arvioinnin toteutuksesta ja resursoinnista tulee tehdä yrityksen johdossa. Työsuojeluhenkilöstön tehtävänä on riskienarvioinnin käytännön toteutuksen suunnittelu ja koordinointi.

Esimiehillä on keskeinen rooli vaaroihin liittyvien riskien suuruuden määrittelyssä ja merkittävyyden arvioinnissa sekä päätöksenteossa toimenpiteiden toteuttamisesta ja priorisoinnista. Esimiesten tehtävänä on myös raportoida riskien arvioinnin tuloksista, toteutetuista toimenpiteistä ja niiden vaikutuksista yritysjohdolle. Keskeinen asiantuntijataho terveydellisten vaarojen tunnistamisessa on yrityksen työterveyshuolto.

Työturvallisuuskeskus (TTK) tarjoaa yritysten omatoimiseen riskien arviointiin käytännön työkaluja. Arki Arvi on maksuton verkkotyökalu yrityksen riskiprofiilin kartoittamiseen ja riskien arvioinnin perusteiden koulutukseen.

Järeämpi riskien arvioinnin työkalu on Riski Arvi. Se on ollut markkinoilla alkuaan paperisena kansiotyökaluna ja sittemmin tietokantasovelluksena. Uusimpana versiona on maaliskuussa 2013 julkaistu selainpohjainen ohjelmistosovellus, jota tarjotaan yrityksille vuosilisenssimaksulla.
Riski Arvilla

  • tunnistetaan työssä esiintyvät vaaratekijät ja niihin liittyvät vaaratilanteet
  • arvioidaan vaaratilanteiden riskitasot
  • kirjataan toimenpiteet riskien poistamiseksi ja pienentämiseksi
  • laaditaan yhteenvetoraportit arvioinneista.

Työterveyslaitos tarjoaa kemikaalien riskien arviointiin verkkopohjaisen, maksuttoman työkalun Stoffenmanagerin, jolla kirjataan käyttöturvallisuustiedotteesta kemikaalin vaarallisuutta koskevat tiedot ja arvioidaan työtehtäväkohtaisesti kemikaalille altistuminen työpaikalla ja näiden tietojen pohjalta työkalu arvioi riskin suuruuden.

Riskien arviointi tulee saada jatkuvaksi toiminnaksi. Seuraava askel on siirtyä turvallisuushavainnointiin. Henkilöstöä kannustetaan ilmoittamaan turvallisuuspuutteista aina niitä havaitessaan. Näin saadaan ennakoitua vaaratilanteet, jotka piilevinä ja toistuvina saattavat ennen pitkää johtaa vakavaan vahinkoon.

Kerttuli Harjanne, asiantuntija, TTK

http://www.arkiarvi.fi
http://www.ttk.fi/riskiarvi
http://www.ttl.fi/stoffenmanager

Työturvallisuuskeskus
TTK http://www.ttk.fi
TTK Työhyvinvointi Facebook
http://www.facebook.com/tyohyvinvointi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s