Yhdentymisneuvotteluille hyväksyntä

VKL:n toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.
VKL:n toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.

Liittovaltuuston syyskokous pidettiin joulukuussa Vantaalla. Sääntömääräisten asioiden lisäksi liittohallitus toi käsittelyyn oman esityksensä yhdentymisneuvottelujen jatkamiseksi Ammattiliitto Pron kanssa. Valtuusto näytti esitykselle vihreää valoa.

Kokouksen aluksi Viestintäalan Keskusliitto VKL:n toimitusjohtaja Valtteri Niiranen esittäytyi ja toi oman liittonsa terveiset valtuustolle. Niiranen keskittyi puheenvuorossaan median murroksiin ja liittonsa ajankohtaisiin asioihin. VKL toimii kolmessa erilaisessa sektorissa, jotka keskittyvät työmarkkinatoimintaan, tutkimus- ja kehitystoimintaan ja edunvalvontatoimintaan viestintäpolitiikassa ja lainsäädännössä. Valtterin oma työ painottuu pääasiassa edunvalvontaan.

Tutkimustoiminnassa on meneillään neljän vuoden kehittämishanke Next media. Sen kaksi isoa kokonaisuutta ovat ”Minun Mediapäiväni” ja sähköisiä kirjoja koskeva hanke. Ensi vuonna julkaistaan hankkeiden lopputulokset ja kuullaan, mitä ne antavat alan yrityksille.

Uutta ansaintalogiikkaa

Median voimakkaan muutoksen vuoksi VKL on päivittämässä omaa strategiaansa. Sen pääpaino on kuluttajassa, sillä kuluttajan käytös ratkaisee sen, mihin median on tulevaisuudessa suunnattava toimintansa. Muutokset arvoketjussa on toinen strategian painopiste. Digitalisoitumisen kautta media pirstaloituu ja ansaintalogiikka menee uusiksi, sillä kentällä on entistä enemmän pelureita.

Uudessa kilpailutilanteessa emme enää ole pelkästään kotimarkkinoilla. Esimerkiksi sosiaalisen median toimintoja ohjataan pitkälti maamme rajojen ulkopuolelta. Siellä toimitaan aivan toisilla säännöillä, kuin mihin olemme tottuneet. Kehno eurotalous ja yleiset talousvaikeudet on myös otettava päivityksessä huomioon. Ne heijastuvat mediayritysten menestykseen ja nollakasvu on valitettava tosiasia.

Media-alan yritysten monialaisuus on tosiasia: liiketoiminta ei enää ole vain mediaperusteista, vaan muodostuu kaikenlaisesta yritystoiminnasta. Myös tämä on huomioitava strategiapäivityksessä.

Murros politiikassa on ollut voimakasta, eikä viestinnän keinoin enää voida vaikuttaa poliitikkoihin kuten aiempina vuosina.

Lopuksi Niiranen esitteli joitain tilannetta kuvaavia tunnuslukuja. Alan useilla tahoilla luvut ovat miinusvoittoisia. Suurimmat negatiiviset luvut ovat aikakausilehdillä ja pienimmät kirjoilla. Mikä heikentyneessä tilanteessa sitten on vuodenvaihteessa voimaantulleen arvonlisäveromuutoksen osuutta ja vaikutusta, ei Niiranen osannut vielä sanoa. Vaikutusta varmasti on silti ollut.

Lopuksi Niiranen totesi valtiovallalle viestitettävän, että kaikilla viestinnän välineillä, siis myös sähköisillä, tulee olla alennettu arvonlisäverokanta.

Uskoa uuteen

Valtuuston puheenjohtaja Jukka Väkeväinen totesi avaussanoissaan, että meillä kaikilla pitää olla usko omaan toimialaamme. Hän ainakin uskoo eläköityvänsä tältä toimialalta.

Liiton puheenjohtaja Mikko Honkanen ei pitänyt omaa linjapuhettaan, vaan keskittyi yhdessä Pron järjestö- ja kehittämispäällikkö Pasi Niemisen kanssa esittelemään valtuustolle yhdentymistavoitteita. Ne olivat jo olleet esillä kaikissa piirikokouksissa eli monelle asia oli vanhan kertausta. Keskustelu valtuutettujen keskuudessa jäikin melko vaisuksi. Jo piirikokouksissa kannatusta saanut esitys ja myös hallituksen esitys siunattiin yksimielisesti.

Hallitus valtuutettiin tekemään aiesopimus, ammatillis-aatteellisen yhdistyksen säännöt ja toimintamalli, joita valtuusto ja hallitus käsittelevät yhteisseminaarissa maaliskuussa. Osastojen kannat aiesopimukseen käsitellään huhtikuun aikana, ja valtuusto käsittelee asiaa vuosikokouksessa toukokuussa. Lopullisen ratkaisun asiaan tekee ensi vuoden valtuuston syyskokous.

Vakavailmeiset valtuustoedustajat hyväksyivät soraäänittä hallituksen yhdentymisesityksen.
Vakavailmeiset valtuustoedustajat hyväksyivät soraäänittä hallituksen yhdentymisesityksen.

Valtuuston syyskokouksen sääntömääräisinä asioina olivat hallituksen laatiman toimintasuunnitelman hyväksyminen vuodelle 2013. Se hyväksyttiin sellaisenaan, samoin kuin talousarvio, joka on varsinaisen toiminnan osalta noin 90 000 euroa miinuksella. Lopullinen arvio on kuitenkin noin 2000 euroa miinuksella. Jäsenmaksu- ja osastopalauteprosentti, kuten palkkiotkin, pysyvät entisellä tasolla. Lopuksi valtuuston puheenjohtaja toivotti kaikille kokousedustajille hyvää joulun aikaa ja onnekasta uutta vuotta.
Teksti ja kuvat Pekka Teinilä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s