Pelko pois!

Rahoitusalan mainoksissa kerrotaan, että toteutunut kehitys ei ole tae tulevasta. Vaikka sijoitussalkku on jollakin ajanjaksolla tuottanut, ei se takaa että näin olisi jatkossakin. Amatöörisijoittajien suojaksi kuluttajaviranomainen on sitten nähnyt tarpeelliseksi määrätä tuon muistutuksen liitettäväksi pankkiirien mainoksiin.

En jaksa uskoa, että liittomme olisi muuttuvan maailman ja toimialan erikoinen saareke, jota ympäristön muutokset eivät koskettaisi. Viestinnän sähköistyminen on saavuttanut sen kriittisen pisteen, jossa painoviestintä siirtyy pysyvästi puolustusasemiin. Painotuotteiden määrä vähenee, ja perinteiset ammatit katoavat tai muuttuvat lähes tunnistamattomiksi. Edunvalvonnankaan näkökulmasta kehitys ei ole paras mahdollinen, kun alamme toimihenkilöt ovat hajallaan neljässä liitossa.

Sanotaan, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Mediaunionilaisten tosiasioita ovat ikääntyvä jäsenistö, pienet, hajallaan olevat työpaikat, alan yritysten verinen kilpailu supistuvista markkinoista, henkilöstön vähennykset, yritysten fuusiot, järjestörakenteen muutos niin työnantaja- kuin työntekijäpuolellakin….

Jättäydyimme muutama vuosi sitten liittofuusion ulkopuolelle, kun Ammattiliitto Prota synnytettiin. Hyvä näin. Pro on saanut käynnistää toimintansa ja hioa koneistonsa toimintakykyä. Harkinta-aikamme kuluessa olemme myös saaneet yhden hyvän vertailukohdan hyödynnettäväksi, kun Ahtausalan tekniset AHT liittyi Pron jäseneksi tämän vuoden alussa. Olemme nyt käynnistäneet neuvottelut Pron kanssa uudestaan. Tavoitteena on löytää yhdistymiselle sellaiset ehdot, jotka eivät ainoastaan säilytä jäsenistömme nykyisiä etuja, vaan parantavat niitä. Yhdistymisen perussyitä ei kuitenkaan voi olla bensa- ja vakuutusalennukset tai lomapaikkojen tarjonta – niitä tietenkään unohtamatta. Se oikea syy on edunvalvonnan turvaaminen, toimintamme perimmäinen tarkoitus ja lupaus jäsenillemme.

Mediaunionille Pro on strategisesti hyvä kumppani. Yhdistyminen toisi koko joukon alamme toimihenkilöitä saman katon alle ja parantaisi näin mahdollisuuksiamme edunvalvonnan kehittämiseen. Työssäkäyvät, maksavat jäsenet saisivat pienemmällä jäsenmaksulla laajempaa palvelua niin edunvalvonnan taustatyön kuin jäsenetujenkin muodossa. Seniorit pääsisivät hyödyntämään Pron laajaa lomapaikkatarjontaa. Ylempien toimihenkilöiden työsuhteen etujen ajaminen vahvistuisi. Työpaikoilla konttorin ja tekniset toimihenkilöt saisivat saman taustajärjestön tuen, vaikka molemmilla edelleen olisi omat työehtosopimuksensa. Pron laaja alueellinen toiminta avaisi vaikutusmahdollisuuksia aktiivijäsenillemme.

On esitetty huolia niin liiton kuin osastojenkin omaisuuden kohtalosta, jos liitymme Prohon. On kysytty työehtosopimuksen ja ammatti-identiteetin säilymisestä. Nämäkin pelot hälvenevät, kun ymmärrämme itse hakea niihin oikeat ratkaisut. Olemme hallituksessa koostaneet pitkän listan erilaisia kysymyksiä, joihin neuvotellen haemme mediaunionilaisia tyydyttävät vastaukset.

Neuvotteluasemamme Pron kanssa käydyissä keskusteluissa on hyvä, ja luotan kaikkien kannalta onnistuneeseen lopputulokseen. Tässäkin jotkut näkevät peikkoja: “miksi meidät halutaan Pron jäseniksi, mitähän niillä oikein on mielessä?” Kriittinen arviointi on varmasti hyvästä, mutta ihan kaikkia mörköjä en tunnista todellisiksi.

Lopulta on kuitenkin kyse siitä, miten itse näemme yhdistymisen: onko se uhka vai mahdollisuus? Kysehän on strategisesta valinnasta – millä tavalla tavoittelemme toimintamme tarkoituksen toteutumista niin, että jäsen voi siihen luottaa pidemmälläkin tähtäimellä. Kysy, keskustele, anna palautetta, muodosta oma näkemyksesi!  Mikko Honkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s