Kuntoremonttitoiminnasta rohkaisevia tuloksia

Kuntoremonttitoiminnan kehittämishankkeella tavoiteltiin palkansaajalomajärjestöjen toteuttamaan kuntoremonttitoimintaan uudenlaista tapaa edistää työikäisten terveitä elämäntapoja sekä työ- ja toimintakykyä pysyvästi yksilötasolla. Hanke toteutettiin järjestämällä pilottijaksoja uudistetuin sisällöin kuudessa kohteessa eri puolilla Suomea. Tulokset osallistujien terveydentilassa ja terveyskäyttäytymisessä tapahtuneissa muutoksissa olivat rohkaisevia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkimusprofessori ja kuntoremonttitoiminnan kehittämishankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Antti Uutelan mukaan pilottiprojektin tulokset olivat erittäin positiivisia, vaikkei elämäntapamuutosten ja sitä kautta työkyvyn parantumisen pysyvyyttä pitkällä aikavälillä voidakaan vielä taata.

– Kaikissa tarkasteltavina olleissa tekijöissä oli nähtävissä muutosta parempaan verrattuna osallistujien lähtötilanteeseen. Esimerkiksi paino ja painoindeksi laskivat, ja osallistujat kokivat terveydentilansa, fyysisen kuntonsa sekä työkykynsä paremmiksi. Hyvin ja riittävästi nukkuminen lisääntyi, ja osallistujilla oli vähemmän työpäivän jälkeistä uupumusta. Lisäksi osallistujien viikoittainen liikuntamäärä oli lisääntynyt, ja he kokivat pystyvänsä saavuttamaan terveydelliset tavoitteensa aiempaa paremmin, toteaa Uutela.

Kehittämishankkeen lopputuloksena kuntoremonttitoimintaa on uudistettu. Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT ry järjestää 1.askel-hyvinvointijaksoja työikäisille, pääasiassa alle 50-vuotiaille naisille ja miehille 30 kohteessa eri puolilla Suomea. Erityisinä kohderyhminä ovat nuoret miehet, terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat ja ylipainoiset.

– 1.askel-toiminnan lähtökohtana on, että osallistujien itse itselleen asettamat tavoitteet kantavat pitkälle jakson jälkeenkin. Jaksojen toivotaan synnyttävän oivalluksia liikkumisen sisällyttämisestä osaksi arkielämää, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kaisa Koivuniemi LIKESistä.

Kehittämishanke toteutettiin yhteistyössä palkansaajalomajärjestöjen, Raha-automaattiyhdistyksen, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Työterveyslaitoksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton kesken.

Kuntoremonttitoiminnan kehittämishankkeen loppuraportti julkaistaan 25.9.2012 Helsingissä.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Kaisa Koivuniemi, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES,
kaisa.koivuniemi@likes.fi, puhelin 020 762 9560

Kehittämishankkeen raportti on luettavissa: https://pht-fi.directo.fi/julkaisut/raportit/kuntoremontin-pilottiprojekti/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s