Palkkasaatavat ja vaikeat työaikajärjestelyt kesätyöntekijöiden ongelmana

SAK:n, STTK:n ja Akavan Kesäduunari-infopuhelin on palvellut neuvoa tarvitsevia toukokuun alusta lähtien. Eniten yhteydenottoja on tullut palvelualalla työskenteleviltä kausityöntekijöiltä. Kohentunut yleinen taloustilanne ja teollisuuden kausityöpaikkojen määrän otaksuttu kasvu on näkynyt tiedusteluissa. Kesätyöntekijöiden ongelmat ovat kuitenkin samankaltaisia toimialasta riippumatta.

– Yhteydenottajia ovat askarruttaneet palkkaan ja palkkasaataviin kohdistuvat kysymykset ja työsopimusoikeuden peruskysymykset, kuten suullisen sopimuksen pätevyyteen sekä koeaikaehtoon ja määräaikaisen sopimuksen perustelun muotoon liittyvät asiat, kesäduunineuvoja Joonas Tutti kertoo.

Neuvoja ovat kyselleet alle parikymppiset kesäduunarit, kesätöissä olevat korkeakouluopiskelijat, kesätyöntekijöiden sukulaiset, henkilöstö- ja palkka-asioita hoitavat tilitoimistot sekä järjestäytymättömät pientyönantajat.

– Työnantajia ovat askarruttaneet etenkin palkkaa, vuosilomaa ja työaikaa koskevat asiat. Työnantajien kysytyimmät asiat ovat liittyneet oikeaan sovellettavaan työehtosopimukseen ja tämän sovellettavan työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan. Varsinkaan järjestäytymättömät pientyönantajat eivät ole olleet tietoisia toimialalleen sovellettavasta työehtosopimuksesta, saati sen vähimmäispakottavista säännöksistä, Tutti toteaa.

Yhteydenottojen perusteella näyttää siltä, että kesäduunarien oikeudet jäävät joillakin toimialoilla valitettavan helposti toteutumatta. Kesätyösuhteen lopussa kannattaa kiinnittää huomiota, että kaikki työsuhteesta kertyneet saatavat tulevat maksuun. Vuosilomasaatavat, kuten lomarahat, kannattaa tarkastaa viimeisestä palkkalaskelmasta. Myös työtodistuksen pyytäminen ja sen sisällön laajuuden määrittäminen ovat työntekijän oman tahdon varassa.

Kesäduunari-infopuhelimeen on tullut alkukesän aikana yhteydenottoja noin 400 kappaletta. Yhteydenottojen määrä on hieman kasvanut viime vuodesta. Tutti arvelee kasvun johtuvan palkansaajakeskusjärjestöjen onnistuneesta markkinoinnista ja hyvästä yhteistyöstä, medianäkyvyydestä sekä ennakoidusta kesätyösuhteiden määrän kasvusta viime vuoteen verrattuna. Pienen lisänsä näkyvyyteen on tuonut tänä kesänä puhelimen omat Facebook-sivut.

Kesäduunari-infopuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9-15 numerossa 0800 179 279 elokuun loppupuolelle saakka. Soittajalta ei vaadita ammattiliiton jäsenyyttä avun saamiseksi. Palveluun voi soittaa myös nimettömänä.

SAK:n kesäduunari-infopuhelin on palvellut jo kahdeksan vuoden ajan. Kuluvana kesänä palvelu on toista kertaa koko palkansaajakentän yhteinen.

Lisätietoja: kesäduunineuvoja Joonas Tutti, puh. 0400 463986 ja kesäduunaripuhelin 0800 179 279

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s