Valikoimaa ja valintoja

Painokansalaiset ovat jälleen tehneet neljän vuoden välein toistuvan pyhiinvaellusmatkansa Saksan Düsseldorfiin, Drupa-messuille. Kaikki tuntuivat toistavan teemoja ympäristöystävällisyys ja kierrätettävyys, työnkulku ja automaatio. Silmiin pisti myös loputtomalta tuntuva määrä näytteilleasettajia Itä-Aasiasta.

Olihan esillä innovaatioitakin, kuten painettu elektroniikka. Se on suomalaisissakin lehtikirjoituksissa nostettu alan pelastajaksi. Toivottavasti teoriat ja prototyypit muuttuvat pian bisnekseksi.

Tänä keväänä olivat katkolla sekä kirjatyöntekijöiden että konttoritoimihenkilöiden työehtosopimukset. Kaikki osapuolet ovat silti varmasti tyytyväisiä, että uuteen sopimukseen päästiin ilman työtaistelutoimenpiteitä. Molemmat solmitut TES:t noudattavat viimesyksyisen raamisopimuksen linjaa.

Raamia on kritisoitu siitä, että se työnantajan mielestä mm. rajoittaa paikallista sopimista ja estää palkkojen kehittymistä kohti henkilökohtaista palkitsemista. Kritiikki on turhaa – raami antaa nimensä mukaan kehyksen, jonka sisällä osapuolet voivat sopia kuinka haluavat. Jos keskinäinen luottamus ei sitten mahdollista halutunlaisia sopimuksia, lienee syytä katsoa peiliin. Työehtosopimusten ja yleiskorotusten yksi tarkoitus on toimeentulon kehityksen turvaamisen muillekin kuin työpaikkojen “avainhenkilöille”.

Mediaunionin hallintokaudesta on jäljellä yksi vuosi. Tulevana syksynä on aika kartoittaa seuraavan valtuuston ja hallituksen jäseniä. Valtakunnallisen, yleissitovan työehtosopimuksen solmiva ammattiliittomme tarvitsee liittovaltuustoon aktiivisia jäseniä käyttämään ylintä valtaamme. Se on ainoa tapa turvata edunvalvontamme jatkossakin. Itse teen tilaa uusille aktiiveille enkä ole käytettävissä seuraavaa puheenjohtajaa valittaessa. Ilmoittamalla tämän jo hyvissä ajoin valtuuston kevätkokouksessa, halusin antaa liitolle riittävästi aikaa valmistella uuden puheenjohtajan valintaa.

Rentouttavaa loma-aikaa!

Mikko Honkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s