Yhteistyö on voimaa!

Satakuntalaiset ja pirkanmaalaiset faktorit kokoontuivat merihenkisen päivän merkeissä Raumalle keskustelemaan osastojensa yhdistymishankkeesta. Osalla toi monipuolisesta ohjelmasta nauttimaan myös perheenjäsenensä. Seminaariosuuden onnistumisen takeeksi vetäjäksi oli värvätty TJS-Opintokeskuksen asiantuntija Sikke Leinikki. Tihkusateinen sääkään ei retkeläisten intoa latistanut. Jutun lopussa linkki retkikuviin!
 

Satakunnan Graafisen Killan puheenjohtaja Veikko Boman oli järjestänyt seminaarin startin kirjapaino Westpointin tiloihin Raumalle. Siken johdolla päästiin suoraan käsiksi töihin ja miettimään mitä etua osastojen yhdistymisellä saavutettaisiin. Mukana joukossa olivat myös Mediaunioni MDU:n liittovaltuuston 1. varapuheenjohtaja Irma Piironen sekä toiminnanjohtaja Pekka Teinilä ja liiton puheenjohtaja Mikko Honkanen. Ja näkemyksiähän tuli – sekä puolesta että vastaan. Yhdistymisen puolesta puhui näkemyksen laajenenminen, joukkovoima ja uudistuminen, kun uusien ihmisten yhteistyö luo uusia uria. Myös hallintokulujen osuus suhteessa toimintaan arvioitiin pienenevän yhdistymisen avulla.

Vapaa-ajanviettopaikkojen määrä jäsenistöön suhteutettuna ei sinänsä muuttuisi mihinkään, mutta vaihtoehtoja jäsenille tulisi lisää. Jatkuvuus taattaisiin ja voimavarat lisääntyisivät. Laajemmasta joukosta myös valtuusto- ja hallitusedustat voisivat löytyä helpommin.
Toisaalta huolissaan oltiin siitä että jäsenistö leviää maantieteellisesti laajalle alueelle – joskus pieni voi olla kaunista! Koska eläkeläisten osuus molempien osastojen jäsenmäärästä on merkittävä, mietitytti heidänkin suhtautumisensa fuusioon seminaarilaisia. Ja sitten pitäisi tietysti kyetä keksimään yhdistyneelle joukolle sellainen nimi joka kelpaa niin Kokemäenjoen latvalla kuin suistossakin!

KAHVISAARELTA MAJAKALLE

Ensimmäisen seminaariosuuden jälkeen siirryimme Poroholman leirintäalueen satamaan jossa m/s Linnea odotti ryhmäämme. Ensimmäisenä kohteena vesibussi kuljetti meidät Reksaareen, joka on Rauman kaupungin suosittu ulkoilualue. Omalla veneellä kulkeville on tarjolla hyvät laiturit peräpoijuineen. Reksaareen on kesäaikana säännöllinen liikenne, joten veneettömätkin pääsevät nauttimaan kahvilan herkuista ja saunan löylyistä. Veneväylä Reksaareen kulkee mm. uskomattoman kapean Puuvallinkanaalin kautta. Hiekkaisen kannaksen poikki alun perin käsin kaivettua n. 100 m pitkää kanavaa on myöhemmin syvennetty niin että sen kulkusyvyys on 2 m.

Reksaaressa nautittujen pullakahvien jälkeen matka jatkui kohti ulkosaaristoa ja Kylmäpihlajan majakkaa. 60-vuotias majakka on nykyisin matkailukäytössä ja sen tornin entiset luotsien asunnot palvelevat nyt hotellihuoneina. Sesonkina ahdas kallioon louhittu satama-allas täyttyy huviveneistä – eikä ihme, sillä sijainti ulkomeren äärellä tarjoaa upean elämyksen. Opastettu kierroksemme vei meidät niin tyrnimarjapensaille kuin majakan näköalatasanteelle 12:een kerrokseen. Vaikka sää ei edelleenkään suosinut, tarjosi majakka hienot näköalat Rauman edustan saaristoon.

RAUMALAISTEN TYKKI

Kolmas ja viimeinen retkikohteemme oli Kuuskajaskari, entinen armeijan linnoitussaari joka vartioi Raumaan johtavia laivaväyliä. Armeija on täältäkin poistunut ja nykyisin saari on Rauman kaupungin omistuksessa. Aloitimme lounaalla ja jatkoimme seminaarin 2. osalla. Sikke Leinikin johdolla pohdimme yhdistymisen haasteita ensin yksilöltyönä ja sitten pareittain niiden tärkeysjärjestystä hakien. Tiiviit seminaarijaksot tuottivat tuloksena pitkän listan huomioitavaa sekä kaksi työryhmää yhdistymisen käytännön työvälineiksi.
Työn jälkeen seurasi vielä lisää huvia opastetun linnakekierroksen merkeissä.

Tulenjohtotornin ja rannikkotykin (Rauman kaupunki omistaa käyttökunnossa olevan tykin!) kautta halukkaat pääsivät saunomaan ja loput tutustumaan mm. kivimuseoon. Ravintola huolehti janon torjunnasta ja Veikon Suomi-Rauma-käännöstehtävä ohjelmasta.

Onnistunut retkipäivä tarjosi niin merellistä kulttuuria kuin työkaluja viedä Satakunnan Graafisen Killan ja Tampereen Faktoriklubin yhdistymishanketta monta askelta eteenpäin. Kun jäsenmäärä vähenee on hienoa että osastot ovat ottaneet selvät harppaukset kohti yhteistä tulevaisuutta. Se tarjoaa osastojen aktiiveille paremmat resurssit ja niiden avulla puolestaan voidaan koko jäsenkunnan edusta huolehtia entistä paremmin. Veikon lisäksi lämmin kiitos hienosta päivästä myös monta käytännön asiaa junailleelle TFK:n Kirsti Brusille.

Kuvia retkeltä löydät täältä.

Mikko Honkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s