Muutoksia työeläketurvaan

Työeläkkeisiin korotuksia ja maksuissa nousua

Yleinen työeläketurva on ollut voimassa vuonna 2012 puoli vuosisataa. Merkkivuoteen ajoittuu entistä kattavamman työeläkeotteen lähettäminen kaikille 18–68 -vuotiaille Suomessa asuville, ei eläkkeellä oleville henkilöille. Vuoden 2012 työeläkeote sisältää ensimmäisen kerran sekä yksityisen että julkisen sektorin ansiotiedot. Työeläkeotteelta voi tarkistaa koko työeläkekertymänsä, mihin kuuluu palkkatyö, yrittäjätoiminta ja eräät palkattomat etuudet.

Työeläkkeiden indeksikorotukset ja elinaikakerroin

Työeläkkeitä ja muita työeläkeindeksiin sidottuja maksettavia etuuksia korotetaan vuoden 2012 alusta 3,6 prosenttia. Työeläkeindeksissä palkkojen muutoksen osuus on 20 prosenttia ja hintojen muutoksen 80 prosenttia.

Tulevan työeläketurvan arvoon vaikuttava indeksi on nimeltään palkkakerroin. Työuran aikaisia palkkoja ja työtuloja tarkistetaan palkkakertoimella. Vuoden 2012 palkkakerroin on 1,291 – korotusta edellisvuodesta on kolme prosenttia. Palkkakertoimessa palkkojen muutoksen osuus on 80 prosenttia ja hintojen muutoksen 20 prosenttia. Elinaikakerroin pienentää vuonna 1950 syntyneiden vuonna 2012 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 1,649 prosenttia. Elinaikakertoimen vaikutuksen voi välttää jatkamalla töissä hieman pidempään.

Kaikki työeläkemaksut nousevat

Vuonna 2012 työntekijän eläkelain TyEL:in mukainen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 22,8 prosenttia palkasta, eli se on 0,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuonna 2011. Työeläkemaksu jakautuu työntekijöiden ja työnantajien osuuteen. Työntekijöiden maksu vaihtelee henkilön iän mukaan. Alle 53-vuotiaiden työntekijöiden eläkemaksu on 5,15 prosenttia ja 53 vuotta täyttäneiden 6,50 prosenttia palkasta. Työntekijöillä maksut nousevat noin puolella prosenttiyksiköllä edellisestä vuodesta.

Yksityisten työnantajan maksu on vuonna 2012 keskimäärin 17,35 prosenttia, ja kunta-alan työnantajilla palkkaperusteinen KuEL-maksu 16,35 prosenttia. Maatalousyrittäjän eläkelain MYEL-perusprosentti ja yrittäjän eläkelain YEL-työeläkevakuutusmaksuprosentti ovat ilman mahdollisia alennuksia alle 53-vuotiailla 22,50 prosenttia ja 53 vuotta täyttäneillä 23,85 prosenttia. Nousua vuoteen 2011 on lähes prosenttiyksikkö.

Merimieseläkelain (MEL) mukainen eläkemaksu on yhteensä 22,4 prosenttia, jonka maksavat puoliksi työnantaja ja työntekijä. MEL-maksu on kaksi prosentin kymmenystä suurempi kuin 2011.

Pitkäaikaistyöttömille varhennettu vanhuuseläke

Vuoden 2012 helmikuun alusta 1950-luvulla syntynyt 62 vuotta täyttänyt pitkäaikaistyötön voi saada vanhuuseläkkeen ilman varhennusvähennystä. Oikeus vanhuuseläkkeeseen on työttömällä, joka on syntynyt vuonna 1950 tai sen jälkeen, on täyttänyt 62 vuotta ja saanut ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa lisäpäiviltä eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden aikana vähintään yhdeltä päivältä.
Vaihtoehtoisesti tällaiselle henkilölle voidaan maksaa työttömyyspäivärahaa sen kalenterikuukauden loppuun, jona hän täyttää 65 vuotta.

Eläkkeensaajien määrä noin 1,5 miljoonaa

Eläkkeensaajia on kaikkiaan noin 1,46 miljoonaa henkilöä, heistä 63 000 asui ulkomailla. Eläkkeelle jääminen jatkuneen vuonna 2012 edelleen vilkkaana, koska eläkeiässä olevat ikäluokat ovat suuria. Suomessa asuvan omaa eläkettä saavan (mukana ei ole osa-aikaeläkettä tai pelkkää perhe-eläkettä saavia) keskimääräinen kokonaiseläke oli 1 370 euroa kuukaudessa, naisilla 1 217 ja miehillä 1 561 euroa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s