Siivellä

Puheenjohtajalta marraskuussa 2011.

Raamisopimuksesta näyttää lokakuun lopulla tätä kirjoittaessani tulevan totta, kun Teknologiateollisuuden, Ammattiliitto Pron ja Metalliliiton välillä saavutettiin sopu valtakunnansovittelijan avulla, ja lakot päättyivät. Raamin myötä saisimme kehitettyä työelämän laatuasioita monella taholla eteenpäin. Nämä tekstikysymykset ovat sellaisia, joita minkään kokoisen liiton on vaikea edistää liittokohtaisissa neuvotteluissa. Tarvitaan keskusjärjestöjä sopimaan kokonaisuuksista valtiovallan kanssa – siis kolmikantaa.

Ammattiliittoihin kuulumattomat henkilöt tuntuvat usein olevan sitä mieltä, ettei jäsenyys kannata, koska rahalle ei saa vastinetta. Samat henkilöt kuitenkin pitävät vuosilomansa, jäävät kotiin hoitamaan sairastunutta lastaan, nauttivat ansiosidonnaisesta työttömyyspäivärahasta, saavat korvauksen ylityöstä, tekevät viisipäiväistä työviikkoa vaikkapa kuusipäiväisen sijaan, pitävät vanhempainvapaata. . .

Ymmärsit varmasti yskän. Nämä eduista nauttivat, mutta neuvottelujärjestelmästä piittaamattomat ihmiset ovat kyllä valmiita ottamaan rusinat pullasta – meidän kaikkien pullastamme. Mitä sitten pitäisi tehdä että ”maksavia asiakkaita” olisi enemmän?

Yksilökeskeinen yhteiskunta ei suosi toisten näkemysten kyseenalaistamista. Pitäisikö kuitenkin rohkeasti avata suunsa kahvipöydässä ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä? Miten ottaa esille asia, joka tuntuu asettuvan henkilökohtaiselle reviirille? Aina joku herää ajattelemaan, kun sopivasti aktivoidaan.

Mediaunionilaisille raamisopimus siis sopisi mielestäni hyvin. Mutta mitä tapahtuu, jos kaikkia yli nollan meneviä korotuksia kestämättöminä pitänyt VKL päättääkin jäädä raamisopimuksen ulkopuolelle? Pieni alamme ei ehkä olisi uhka raamin kattavuudelle. Jos näin kävisi, niin kohtuuden nimissä Viestinnän Keskusliitto sitten varmaankin eroaisi omasta keskusjärjestöstään EK:sta, ja alan yritykset luonnollisesti maksaisivat muita aloja korkeampia yritys- ja energiaveroja. Näinhän kävisi oikeudenmukaisessa maailmassa. Todellisuus voi olla toisenlainen.

Lehden ilmestyessä olemme viisaampia, kuten sanotaan. Raamisopimuksesta saat lisätietoa mm. STTK:n sivuilta.

Mikko Honkanen, mikko.honkanen@mediaunioni.fi, 040 5529 410

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s